Giftet som det är brist på heter Pentobarbital. Många tillverkare finns i Europa. Foto: Scanpix

Dödsstraffgiftet håller på att ta slut

Uppdaterad
Publicerad

Det gift som används i USA för att avrätta dödsdömda människor, pentobarbital, håller på att ta slut i delstaten Texas.

Delstaten har avrättat 503 människor, varav elva i år, sedan dödsstraffet återinfördes i Förenta Staterna år 1976. Det innebär att Texas ligger ligger i topp för flest avrättningar i hela landet.

Letar lösningar

Men nu håller allstå lagret med det livsfarliga preparatet på att ta slut, vilket innebär att man är osäker på hur man i framtiden ska gå tillväga för att avrätta dödsdömda fångar.

– Vi undersöker alla tänkbara lösningar i nuläget, säger Jason Clark, presstalesman vid Texas Department of Criminal Justice till The Independent.

Få tillverkare

En talesman för Texas justitiedepartement sade på fredagen att departementet nu ser efter alternativ: en ny leverantör. Men pentobarbital är idag svårt att få tag på, vilket ställer till det för fler delstater.

Tillverkarna är få eller baserade utomlands och enligt The Independent har den allmänna opinionen mot dödsstraff i USA gjort så att ingen vill förknippas med avrättningar.

Eftersom dödsdrogen håller på att ta slut kan avrättningar som är planerade till september nu skjutas upp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.