Saabs Jas 39 Gripen flyger över Kapstaden 1998 – ett stridsflyg som Sydafrika köpte trots att landets militär inte ville ha det. Foto: TT

Dokument avslöjar misstänkta mutor i Gripen-affären

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsföretaget Saab betalade en miljard kronor till mellanhänder, kända för att ha varit inblandade i mutskandaler, i samband med Jas Gripen-affären med Sydafrika. Det avslöjar nu Expressen.

Tidningen har tagit del av hemligstämplade dokument från brittiska förhör som visar att Saab haft full insyn i upplägget med de kontroversiella mellanhänderna.

En långdragen affär

Det var 1999 som Sydafrika beställde 28 nytillverkade exemplar av Saabs Jas 39 Gripen. Affären har kantats av misstänkta mutor, och diskussionerna har levt vidare i många år eftersom de sista planen levererades till Sydafrika så sent som 2012.

I affären hade Saab hjälp av den samarbetspartnern BAE Systems – ett brittiskt försvarsföretag som Saab i efterhand har lagt skulden på. Saab har ännu inte erkänt att det i samband med Sydafrika-affären ska ha gjorts några utbetalningar till agenter.

Men i de hemliga dokument, som Expressen publicerar i dag, avslöjas hur Saabs pengar gick till mutmisstänkta agenter.

Avslöjas i internt BAE-dokument

Saab hade full insyn i BAE:s utbetalningar till mellanhänderna, och det fanns ett upplägg om hur kostnaderna för agenterna skulle fördelas mellan Saab och BAE Systems. Det visar ett internt dokument, från den brittiska försvarsjätten, som lämnats över till den brittiska myndigheten SFO som jobbar med komplicerade korruptionsärenden.

Sammanfattningsvis handlade upplägget om att agenterna skulle få provision på summan Saab och BAE fick in på försäljningen av Gripen och det brittiska planet Hawk. Totalt skulle 7,25 procent av försäljningssumman gå till hemliga agenter – vilket motsvarar 13 miljarder kronor. Enligt brittisk polis har minst 940 miljoner kronor gått till arvoden som är att betrakta som mutor, rapporterar Expressen.

”Mer information än de någonsin fått”

Saab informerades om kostnaderna, hela upplägget och exakt vilka de inblandade agenterna var. Det säger nu Allan McDonald, BAE:s förre marknadschef för Sydafrika och Asien, i de hemligstämplade förhör som Expressen tagit del av.

– Jag informerade dem. Jag gav dem mer information än de någonsin fått förut och på vd-nivå var de informerade om agentarrangemangen. De visste, berättar McDonald, som i samband med affären ansvarade för agentavtalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.