Tusentals tvingas lämna Vattenfall

Uppdaterad
Publicerad

Sammanlagt 2 500 personer får lämna Vattenfall när företaget ska spara 4,5 miljarder kommande två år.

För svensk del beräknas ungefär 400 personer beröras av neddragningen.

Beslutet från ledningen kom som en blixt från klar himmel, enligt pressavdelningen på Vattenfall.

– Det var ett väldigt snabbt beslut, det kom för två timmar sedan och vi visste ingenting. Om vi är i chock så har den inte hunnit komma än, säger Peter Stedt, pressekreterare på Vattenfall till SVT Nyheter.

Vattenfalls neddragningar

– Hela energimarknaden står inför en förändring där vi har en överproduktion på el. Många andra som till exempel Eon aviserar också sparprogram, säger Olof Gertz, HR-chef på Vattenfall till SVT Nyheter.

Vattenfall har kritiserats för flera dåligt skötta affärer och företagsförvärv, speciellt köpet av holländska företaget Nuon som man i efterhand erkänt var alldeles för dyrt och som under de senaste fyra åren har gått med 15 miljarder i förlust.

Är det här konsekvensen av era dåliga affärer?

– Det här drabbar hela branschen nu. Det hade skett i vilket fall som helst, säger Olof Gertz.

Har ni köpt för många företag och inte skött dem?

– Anledningen till varför vi står här i dag har med den totala förändringen av branschen att göra. Vi ser också att marknaden inte  kommer att komma tillbaka till samma tillväxt på minst tio år.

Oklart vilka orter

Vilka orter som berörs i Sverige är än så länge oklart.

Vattenfall skriver i ett pressmeddelande att de ska minska sina kostnader med totalt 4,5 miljarder kronor under de kommande två åren och att det kommer att vara ”fokus på stabs- och stödfunktioner”.

– De nya förutsättningarna kräver att vi ytterligare förbättrar vår effektivitet och stärker vår finansiella ställning, säger, säger Vattenfalls vd Øystein Løseth i ett pressmeddelande.

”Den totala reduktionen av antalet anställda i Tyskland beräknas bli cirka 1.500 vid slutet av 2014, ca 500 i Holland, 400 i Sverige och 50 på Vattenfalls övriga marknader.”, skriver Vattenfall.

Har ni inte skött det i Tyskland?

– Tyskland är vår största marknad, antalet anställda som får gå där är nog procentuellt sett likadant.

– Jag vill understryka att Vattenfall kommer att genomföra minskningen av antalet anställda på ett social ansvarsfullt sätt och i nära dialog med personalorganisationerna i alla berörda länder, förklarar Øystein Løseth i pressmeddelandet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfalls neddragningar

Mer i ämnet