Jokkmokkbor i uppror – hotas av massuppsägning

Uppdaterad
Publicerad

40 jobb på Vattenfall i Jokkmokk kan försvinna och istället flyttas till andra ställen. Vattenfall säger att det beror på dålig ekonomi men samtidigt säger facket att 300 miljoner kronor i bonus har delats ut till cheferna på företaget.

Linnea Eriksson har jobbar som konsult på Vattenfall Accounting i Jokkmokk. Hon är en av de som drabbas om Vattenfall beslutar att flytta på delar av verksamheten.

– Om man lovar att bygga upp arbeten i kommuner som här i Jokkmokk och sedan och tar dem ifrån oss, det är klart det väcker känslor, säger hon.

Vattenfalls neddragningar

Om Linnea Eriksson blir av med sitt jobb på Vattenfall vill hon inte stanna kvar i Jokkmokk.

– Då får jag åka och studera någonstans, det finns inte mycket att välja på här i kommunen, säger hon.

Dålig ekonomi

Vattenfall säger att de just nu ser över verksamheten och att det är på grund av dålig ekonomi som jobben kan komma att försvinna från Jokkmokk.

– Naturligtvis har jag förståelse för de reaktioner som vi nu ser från Jokkmokksbor. Samtidigt ska Vattenfall drivas på ett affärsmässigt sätt och då måste man se över de kostnader på alla håll, säger Peter Stedt, pressekreterare Vattenfall.

Politisk fråga

Nedläggningsbeskedet upprör många i Jokkmokk. Det har skapats en Facebook-grupp som heter Jokkmokkupproret som har över 3.000 medlemmar, vilket är fler än vad som bor i Jokkmokk tätort.

Det är inte bara lokalborna som reagerar på Vattenfalls besked utan det har också blivit en politisk fråga. Helena Lindahl (C), riksdagsledamot i näringsutskottet, är mycket kritisk.

– Det vrider sig i magen när man tänker att staten ska gå i bräschen för att eventuellt outsourca jobb till låglöneländer och det känns absolut inte bra, säger hon och fortsätter:

– Det är en effekt av regeringens företagspolitik som ständigt höjer kostnader för företag.

Bonusar till chefer

Närningsminister Mikael Damberg vill inte kommentera ärendet utan hänvisar till bolaget. Vattenfall  hänvisar å sin sida till sin dåliga ekonomi.

Samtidigt säger fackförbundet Seko Vattenfall att företaget nyligen delat ut bonusar på 300 miljoner kronor till chefer.

– Vi måste vara attraktiva för kommande rekryteringar. Och ett bonussystem kan ju hjälpa till med det, säger Peter Stedt, pressekreterare Vattenfall.

Är det viktigare än 40 jobb i Jokkmokk?

– Det är inget som är bestämt än, ett beslut kommer tas i vår om vilka verksamheter som kommer påverkas.

Linnea Eriksson säger att det känns tråkigt om Vattenfall väljer att omplacera jobben.

– Jokkmokk är ju en bit av grunden till Vattenfall och vi har ju Vattenkraften här så det vore riktigt trist, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfalls neddragningar

Mer i ämnet