Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna och Anders Ferbe, förbundsordförande IF Metall. Arkivbild. Foto: TT.

Arbetsgivarna har lämnat bud i avtalsrörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Industriarbetsgivarna har under dagens förhandlingar överlämnat ett bud till de fackliga motparterna som ger 1,75 procent om året i två år, varav 0,1 procentenheter är premiehöjning till deltidspension.

”Löneavtalens nivåökning blir därmed 3,3 procent under avtalsperioden”, skriver Industriarbetsgivarna i ett pressmeddelande.

– Vi tycker att vi har lagt ett bud som i och för sig är på smärtgränsen, det är väl högt, men vi vill ändå få ett avtal till den sista mars, säger Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten till TT.

Avtalsrörelsen 2016

– Det här budet ligger i linje med vad konkurrenskraften tål. Det ligger i linje med vad löneavtalen ute i Europa som täcker industrin ligger på, fortsätter han och nämner det tyska stålavtalet som exempel.

Har kärvat

Förhandlingarna om ett nytt industriavtal har kärvat in i det sista och parterna har kniven mot strupen att komma överens före torsdag, då nuvarande avtal löper ut.

IF Metall ville inte omedelbart kommentera budet, men tidigare har man utmålat det som en svår förhandlingssituation.

– Det är trögt, svårt och besvärligt över huvud taget. Vi har en svår situation, vi har ett alltför stort avstånd mellan parterna när det gäller löneökningarna. Det är bekymmersamt, sade IF Metalls ordförande Anders Ferbe tidigare i dag.

Hur ser förutsättningarna ut för att nå ett avtal innan månadens utgång?

– Vi har helt fokus på att försöka träffa ett avtal innan första april. Det är vårt fokus. Men det är klart, ju närmare vi kommer månadsskiftet, desto besvärligare blir det.

Stor stötesten

Löneökningarna är den stora stötestenen enligt både fack och arbetsgivare. Men Per Hidesten konstaterar att parterna brukar stå en bra bit från varandra i slutfaserna.

Det är inte värre än det brukar?

– Nej, det hoppas jag inte, utan jag hoppas att vi på något sätt kan komma fram till ett avtal innan april börjar, sade han innan budet lades.

Slutförhandlingarna om industriavtalet leds av fem opartiska ordförande. Avtalet för industrifacken GS, IF Metall, Livs, Sveriges Ingenjörer och Unionen blir vägledande för övriga löneavtal.

Fakta: 500 avtal omförhandlas

Industrins parter har utsett fem opartiska ordförande med uppgift att biträda avtalsparterna i kollektivavtalsförhandlingar.

Under 2016 löper många avtal ut efter att ha gällt i tre år. I år omförhandlas 500 avtal.

Den 31 mars löper avtal ut för anställda inom industri, handel, byggbransch, transportanställda och lärare.

Det är industriavtalet som sätter riktmärket inom industrin, vilket är synonymt med det lönekostnadsutrymme som blir vägledande för kommande förhandlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avtalsrörelsen 2016

Mer i ämnet