Foto: TT

SKL och Kommunal överens om nytt avtal

Uppdaterad
Publicerad

LO-facket Kommunal, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Pacta-förehar kommit överens om ett nytt löneavtal. Kommunals ordförande Annelie Nordström kallar avtalet för historiskt och vinnarna är undersköterskorna.

Avtalet, som är treårigt, innebär att alla Kommunals medlemmar i genomsnitt ska få 520 kronor mer i månaden under det första avtalsåret. Men det finns ingen individgaranti.

Parterna har också kommit överens om en särskild satsning för undersköterskor. Undersköterskegruppen får i snitt 1.020 kronor i lönepåslag under det första avtalsåret.

Avtalsrörelsen 2016

Man ska även ha enats om mål för att fler ska få jobba heltid. ”Tillsvidareanställningar på heltid ska eftersträvas vid nyanställning” och arbetsgivaren måste senast 2017 ha en plan för hur heltidsarbetet ska öka, skriver SKL på sin hemsida om avtalet.

SKL: Flera skäl till satsningar

Det gamla avtalet löper ut natten till sista april.

– Från SKL:s sida är vi väldigt glada över att vi får ett treårigt avtal och kan ha en långsiktig planering ute i kommuner och landsting, säger Heléne Fritzon från SKL:s förhandlingsdelegation.

Det finns flera skäl att man gör riktade satsningar på undersköterskor, enligt Fritzon.

– Vi behöver de närmsta åren anställa en miljon medarbetare, ett flertal av dessa inom vård och omsorg. Det är viktigt att anställa människor som kan leva på sin lön, säger hon till SVT Nyheter.

”Historiskt avtal för jämställda löner”

– Kommunal har i dag träffat ett historiskt avtal för jämställda löner, sade Kommunals ordförande Anneli Nordström vid pressträffen.

LO-facket kan ses som vinnare på avtalet, säger SVT Nyheters reporter Per Einarsson på plats på pressträffen:

– Kanske kan Kommunal nu också locka tillbaka några av de 8.000 medlemmar som lämnade fackförbundet efter skandalerna, säger Einarsson.

Här är det nya avtalet

  • Fackförbundet Kommunal och Sveriges kommuner och landsting (SKL) har skrivit ett treårigt avtal, värt 2,2 procent under 2016. Avtalet gäller från 1 maj 2016 till 30 april 2019.
  • Avtalet innehåller en särskild satsning för undersköterskor.
  • Undersköterskegruppen får i snitt 1.020 kronor i lönepåslag under det första avtalsåret.

Källor: SKL, Kommunal

Löneökningar 2016-2018

  • 2016 Övriga medlemmar: 520 kronor. Undersköterskor: 1.020 kronor.
  • 2017 Övriga medlemmar: Märket. Undersköterskor: Märket+extrasatsning 180 kronor.
  • 2018 Övriga medlemmar. Märket. Undersköterskor: Märker+extrasatsning 150 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avtalsrörelsen 2016

Mer i ämnet