Foto: TT

Argentinas folk får stå för notan

Uppdaterad
Publicerad

Än en gång har Argentina inte betalt sina skulder och därmed gått i konkurs. Och de som får stå för notan blir landets alla invånare, skriver SVT:s ekonomireporter Jan Nylander.

Argentina var för hundra år sedan ett av världens rikaste länder. Men sedan har det gått utför. Och att Argentina nu inte kan göra rätt för sig är bara ett ytterligare ett tecken på att ekonomin är i olag.

Det finns dock skillnader mellan dagens bankrutt och den förra betalningsinställelsen för 13 år sedan. Då handlade det om att Argentina dragit på sig för stora skulder och helt enkelt inte kunde betala. Landet gjorde då upp med en stor del av sina fordringsägare som gick med på att skriva ner skulderna.

Argentina vägrade betala

Men en del vägrade och deras skulder har köpts upp av amerikanska hedgefonder som hoppats att tjäna stora pengar på att få Argentina att betala. Och det är det som orsakat den nuvarande betalningsinställelsen.

För hedgefonderna vände sig till en amerikansk domstol och fick rätt. Argentinas regering vägrade att betala av rädsla för att det skulle innebära att alla andra som gått med på skuldnedskrivningar för 13 år sedan då också skulle vilja ha pengar.

Landets ekonomiska framtid osäker

Trots intensiva förhandlingar blev det alltså ingen lösning och därmed så har Argentina i praktiken gått i konkurs. Och det kommer att förvärra den lågkonjunktur som redan sveper över landet.

Sedan början av året har landets valuta tappat en stor del av sitt värde ett tecken på den misstro som finns bland utländska investerare. Det gör landets ekonomiska framtid mycket osäker och de som får stå för notan är Argentinas befolkning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.