Bank tar ut avgift för rörliga lån

Publicerad

Handelsbanken tar ut en avgift av bolånekunder som vill lösa lån som är bundna i tre månader, i samband med ett bankbyte. Tremånaderslån kallas också rörliga lån, och ingen annan storbank tar ut en avgift för att flytta dem, skriver Svenska Dagbladet.

Den som har bundna lån tvingas normalt sett att betala en så kallad ränteskillnadsavgift vid byte av bank. Det är en avgift banken tar ut för att täcka uteblivna ränteintäkter, inkomster som banken tidigare räknat med. Att välja ett rörligt lån är ett sätt att slippa den avgiften.

Men så är det alltså inte längre för Handelsbankens kunder, enligt den rekommendation som utgår från huvudkontoret. Bankens argument är att det inte längre finns något som heter rörliga lån. Lånen är bundna i tre månader, och då gäller samma regler som för lån med längre bindningstid.

Konkurrensverket ser att kundrörligheten kan begränsas om fler aktörer tar efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.