Foto: TT

Banker bluffar om aktiv förvaltning

Uppdaterad
Publicerad

Storbankerna tjänar enorma summor på aktiv fondförvaltning. Men det är ingen garanti för att fonderna ska ge bra avkastning.

Vad det handlar om är så kallade aktiva fonder. Alltså fonder vars mål är att ge bättre avkastning jämfört med om pengarna satsats på börsen eller i så kallade indexfonder. För detta tar bankerna många gånger ordentligt betalt.

Många av fonderna investerar dock i samma bolag och i samma andel som indexfonderna. De aktivt förvaltade fonderna har inte heller genererat större avkastning jämfört med de indexfonder som investerat i samma bolag och lika stor andel av fonden.

Beskrivs som bluffonder

En genomgång som Svenska Dagbladet gjort bland flera av storbolagens aktiva fonder avslöjar att de inte gått bättre än många genomsnittliga indexfonder. De betecknas av tidningen som bluffonder, vars förvaltning är tvivelaktig.

Ett exempel är Handelsbankens Sverigefond. Där betalar man en förvaltningsavgift på 1,4 procent, vilket är mer än tre gånger så mycket som en normal indexfond. De 13 största placeringarna i fonden är de samma som i bankens indexfond. Mellan 2008 och 2012 har kunderna betalt en halv miljard i fondavgift.

Placerar i samma bolag

Enligt fondsajten Morningstar, som granskat flera av bankernas aktiva fonder visade det sig att både Swedbank och SEB erbjöd sina kunder fonder som liknade Handelsbankens Sverigefond. Inte heller de har presterat bättre än jämförbara indexfonder.

En anledning är att många av de aktiva fonderna placerar i samma bolag som indexfonderna. I en kommentar till Svenska Dagbladet  säger Handelsbankens kommunikationschef Elisabeth Jamal Bergström att man inte är nöjd med Sverigefondens avkastning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.