Bankordförarande: Jag sköt en liten ko

Uppdaterad
Publicerad

 Nu berättar Swedbanks styrelseordförande vad han skjutit under SCA:s uppmärksammade jaktresor. Under torsdagens Swedbankstämma sa han till SVT att han skjutit en liten älgko.

Under stämman fick styrelsens ordförande frågan av en aktieägare om hur många älgar han skjutit på skogsbolaget SCA:s kritiserade jakter tillsammans med ledningspersoner från Handelsbanken och Industrivärden. Men Andes Sundström gav aktieägarna inget svar.

Istället berättade bankens revisor Svante Forsberg att han blivit utsedd att granska SCA:s privatjetsflygningar och jaktresor och han skulle ta reda på om det finns en intressekonflikt mellan SCA och Swedbank.

Skandal kring SCA affärsflyg

Ganska många älgar

Men efter stämman berättade Swedbankordföranden Sundström, som även är styrelseordförande för försäkringsbolaget Folksam, om sina älgjakter för SvT.

Hur många älgar har du skjutit?

– Det vet jag inte men det är ganska många.

Hur många har du skjutit i samband med SCA:s jakter?

– Jag har skjutit en älg i samband med SCA:s jakter.

Vad var det för något?

– Det var en liten ko som jag skjutit. De fina, vackra älgarna finns uppe i Norrbotten. Så om ni vill se en verkligt fin älgjakt ska ni komma med mig till Siknäs. Där har jag skjutit de allra flesta älgarna, säger Anders Sundström med ett litet leende.

Många fick avgå efter avslöjandet

Det var i december som Svenska Dagbladet avslöjade att Anders Sundström varit en flitig gäst ombord på SCA:s privatjet i samband med bolagets jaktresor. Totalt har han rest minst ett tiotal gånger med deras plan. Granskningen visade också att Anders Sundström i flera fall inte betalat för resorna.

Anders Sundström var bara en av många näringslivstoppar som deltagit i SCA:s numera berömda exklusiva jakter. Avslöjandet har hittills lett till att tre vd:ar avgått inom Handelsbankssfären och att ännu fler orförandeplatser blivit tomma.

I går berättade Handelsbankens avgående styrelseordförande Anders Nyrén om sina jakter med SCA. Han sa att han tyckte mest om att jaga Ripor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandal kring SCA affärsflyg

Mer i ämnet