Jaktanläggningen Henvålen i Härjedalen Foto: SVT

SCA ensam ägare till Henvålen

Uppdaterad
Publicerad

Skogskoncernen SCA är numera ensam ägare till den lyxiga jaktanläggningen Henvålen i Härjedalen.

Det var den jämtländske finansmannen Maths O Sundqvist, som köpte Henvålen och började investera i anläggningen i syfte att bygga en jakt- och konferensanläggning. Efter finanskrisen 2008/2009 så sålde Maths O Sundqvist 40 procent av anläggningen till SCA och erbjöd koncernen att använda anläggningen för jaktresor.

Efter Maths O Sundqvist bortgång i en olycka 2012, ökade SCA sitt ägande i anläggningen till 60 procent. Resten ägdes av Handelsbanken och Investor.

Skandal kring SCA affärsflyg

Nu har SCA köpt hela anläggningen för en okänd summa pengar, skriver Dagens Nyheter.

Jaktresor utreddes av åklagare

Henvålen hamnade i blickpunkten 2014, då Svenska dagbladet avslöjade att SCA bekostat lyxjakt till näringslivstoppar på stället. Samtidigt hade åklagare vid Riksenheten mot korruption inlett en utredning av bolagets affärer. Förra året uppgavs att Henvålen blivit en belastning för SCA och var till salu. Nu visar det sig alltså att SCA ensamt äger anläggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandal kring SCA affärsflyg

Mer i ämnet