SCA-topparnas jaktparadis

Uppdaterad
Publicerad

SCA uppges ha investerat uppemot 100 miljoner i Henvålen i Härjedalen. Jaktparadiset har nu blivit en belastning för företaget och sägs vara till salu.

Någon bekräftelse på säljplanerna går inte att få, men SCA har nu startat två internutredningar om de excesser i företaget som i en serie artiklar avslöjats av Svenska Dagbladet.

Det har handlat om affärsflyg som använts privat av SCAs ledning och deras familjemedlemmar, om resor till formel 1 i Australien, till fotbolls-VM och fotbolls-EM. Det har också handlat om de hundratals miljoner som SCA satsat på en egen båt i havskappseglingen Volvo Ocean Race.

Skandal kring SCA affärsflyg

SVDs avslöjanden

De lyxiga jakterna i Henvålen har valsat runt i media och nu har även åklagare vid riksenheten mot korruption inlett en granskning sedan det visat sig att bolagets revisorer, Nordeachefen Christian Clausen och en rad andra näringslivstoppar låtit sig bjudas till Henvålen med SCAs affärsflyg.

SCA har investerat stora belopp i Henvålen och SCAs styrelseordförande Sverker Martin Löf har tidigare uttalat att det varit en bra investering för företaget, vilket återstår att se. Sverker Martin Löf meddelade nyligen att han avgår efter den senaste tidens avslöjanden och internt inom SCA spekuleras om att det bara är en tidsfråga innan vd Jan Johansson tvingas ta samma beslut. Han tillhör dom som varit flitiga gäster i Henvålen.

Näringslivets ”nätverkande”

Representationsjakt är ett traditionellt sätt att ”nätverka” inom SCA. Bolaget är Europas största privata markägare med ett innehav av 2,6 miljoner hektar skog. SCA har 10 000 jägare igång under älgjakten och har en hel organisation inom SCA Skog som sköter jaktverksamheten. Henvålen däremot har varit en helt fristående verksamhet:

– Henvålen är en konferens och jaktanläggning som ägs av SCA, Industrivärden och Handelsbanken och som riktar sig till de företagens målgrupper. Det är inga jakter vi arrangerat, säger Björn Lyngfelt, informationsdirektör i SCA Forest i Sundsvall.

Mittnytt: Det är alltså jakt som inte skötts av SCA Skog?

– Nej.

Börjar med Maths O Sundqvist

Historien bakom Henvålen börjar egentligen med den jämtländske fastighetsmiljardären Maths O Sundqvist som började bygga jaktslottet mitt på fjället i Härjedalen. Marken är statlig och husen står i praktiken på ofri grund men jakten sker i ett arrenderat naturreservat som omfattar knappt 10 000 hektar, ett gigantiskt område med två mil från huvudbyggnaden till närmaste farbara väg. El är dragen hela vägen fram till Henvålen men i övrigt är det insynsfritt och långt till allt.

SCA tar över Henvålen 2012. Då har Maths O Sundqvists fastighetsimperium rasat, pengarna har tagit slut och Henvålen står halvfärdigt. När SCA köper in sig i anläggningen utses den tidigare, numera pensionerade SCA-direktören Gunnar Tärnvik till projektledare. Först ägs Henvålen tillsammans med familjen Sundqvist men vid Maths O Sundqvists bortgång blir SCA ensam ägare.  Det blir Gunnar Tärnviks uppgift att bygga klart vilket sker i rask takt.

Handbilat timmer

Han vill inte kommentera hur mycket pengar SCA investerat i Henvålen, men bolagets årsredovisning ger en fingervisning. Anläggningstillgångarna i Henvålen Fjällgård AB uppgick 2013 till 72 miljoner. Det är samma år som SCA väljer att dela med sig av ägandet i jaktslottet till de närstående bolagen Industrivärden och Handelsbanken.

– Vad jag däremot kan jag säga är att vi hela tiden vinnlagt oss om att försöka bygga Henvålen som Maths O Sundqvist tänkte sig att det skulle se ut. Det är handbilat timmer, hantverkare från bygden och lokala leverantörer, säger Gunnar Tärnvik som idag är vd i ägarbolaget Henvålen Fjällgård AB.

Locket på från SCA

Gästerna har emellertid varit långväga ifrån. SCAs affärsjet har flugit upp näringslivets tiotaggare för att jaga fyrfota tiotaggare i Härjedalen, och i detta näringslivets ”nätverkande” har det flugits in internationella stjärnkockar som stått för maten. Gästerna har  bekvämt kunnat ta sig till och från de mer avlägsna älgpassen i inhyrd helikopter.

Idag har SCA lagt locket på. För kommentarer hänvisas till SCAs huvudkontor i Stockholm och där hänvisas till de båda internutredningarna. Något svar på frågan om Henvålen är till salu eller inte får vi inte.

”Kommer inte på fråga”

Särskilt allvarligt för SCA är att det sedan en tid tillbaka också pågår en åklagarledd förundersökning vid riksenheten mot korruption som ska utreda detaljerna i representationen och om den motsvarar den ”måttfullhet” som lagen kräver.

När Mittnytt tar kontakt med SCAs huvudkontoret och frågar om en husesyn i Henvålen blir svaret kort och kärnfullt.

– Kommer inte på fråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandal kring SCA affärsflyg

Mer i ämnet