Foto: TT

Börsen på lägsta nivån sedan 2013

Uppdaterad
Publicerad

Börsoron fortsätter, om än i mindre skala. Årets skrala inledning innebär att mer än två års uppgång för storbolagen nu är borta.

Efter måndagens börsras blev tisdagen något lugnare. Men en allmän bankoro och osäkerhet kring världsekonomin fortsätter att prägla börshandeln såväl i Stockholm som i övriga världen.

Bland annat visade statistik på ett oväntat stort fall för tysk industriproduktion i december. Oron pressar räntorna och kronan tappar mot euron när placerarna söker sig till säkrare värdepapper.

Ner till 2013 års nivå

Stockholmsbörsens OMXS-index stängde på minus 0,4 procent. Europabörserna föll mer.

Därmed har indexet, OMXS30, som mäter de 30 största bolagens rörelser, rasat ner på en nivå som senast noterades i december 2013.

Merparten av tungviktarna på Stockholmsbörsen sjönk. För flera enskilda aktier var rörelserna extra stora. Swedbank rasade 5,7 procent efter att vd Michael Wolf fått sparken.

Oro för bankerna

Framför allt handlar börsoron om världens banker och oro för dem, sade Esbjörn Lundevall, analyschef på SEB inför öppningen.

– Banker föll väldigt, väldigt häftigt i Europa. Vi har nästan sluppit undan bankkraset i Sverige, men bankerna är centrum för oroligheterna i världen.

Även SEB och Nordea fanns bland förlorarna, medan Handelsbanken steg 1,6 procent efter en relativt positiv delårsrapport.

Rött på Europabörserna

Securitas rasade först med omkring sju procent efter sin delårsrapport, men återhämtade sig sedan och landade på minus 1,2 procent. Allra sämst gick det för stålkoncernen SSAB, minus 7,0 procent, som redovisar sin delårsrapport på fredag och där det spekuleras i att styrelsen kommer att begära mer pengar av ägarna.

Storbolagens super-jojo, Fingerprint, hade en bra dag. Aktien steg 5,7 procent, mest av bjässarna.

Londonbörsens FTSE-index sjönk 0,9 procent, Frankfurtbörsens DAX-index backade 1,1 procent och Parisbörsens CAC-index tappade 1,7 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.