Foto: TT

Därför blir svenska kronan svagare

Uppdaterad
Publicerad

Under det senaste året har den svenska kronan har försvagats ordentligt gentemot storvalutorna euron och dollarn och det finns flera orsaker. Dels beror det på att marknaden har förväntat sig att Riksbanken ska sänka räntan – men svenskarnas resvanor kan också vara en förklaring.

De senaste åren har kronan varit högt värderad. En förklaring till det är att den ansetts vara en säker investering när det rått ekonomisk kris i andra delar Europa. Men nu har något hänt. En euro kostar drygt 9,15 kr – så högt har inte euro-priset varit sedan våren 2012.

Den amerikanska dollarn har också blivit dyrare och kostar runt 6,70 kr, vilket är det högsta dollar-priset på ett år. Investerarna har siktet inställt på andra marknader, det får effekt på kronans värde.

Osäkra har blivit säkra

Finansanalytikern Peter Malmqvist menar att en förklaring till kronans sjunkande värde är att investerarna nu har siktet på andra valutor och marknader.

– Osäkra länder i Europa har blivit mer säkra. Därför är en placering i Sverige inte fullt lika attraktiv när man kan tjäna mer på att till exempel köpa obligationer i Spanien och Italien.

En annan anledning till den svagare kronan är det faktum att Riksbanken har förväntats sänka räntan, vilket man också gjorde på torsdagen.

Men svagare krona kan också förklaras med att det är semestertider.

– Just nu är det många svenskar som åker utomlands. Då efterfrågas många utländska valutor och samtidigt säljer svenskarna den egna valutan. Därigenom bidrar vi faktiskt till att pressa värdet på vår egen valuta, säger Peter Malmqvist.

Resenärer blir förlorare

Några av de som blir förlorare på utvecklingen är de som vill semestra utomlands. De kan få något högre priser. Bland de som å andra sidan gynnas finns exportföretagen.

Så, är det oroväckande att kronans värde faller? Det tror inte Peter Malmqvist, han ser det snarare som en normalisering.

– Sett ur ett historiskt perspektiv, gentemot euron, så är det en normalisering. Gentemot dollarn, ur ett historiskt perspektiv, är kronan fortfarande lite stark faktiskt, säger Peter Malmqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.