Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: TT

Ingen överraskning att räntan sänks

Uppdaterad
Publicerad

Många hade räknat med en lägre ränta när riksbanken lämnade besked på torsdagsmorgonen. Men sänkningen blev kraftigare än vad analytikerna hade väntat sig.

Klockan 09.30 på torsdagsmorgonen lämnade Riksbanken besked om räntan och den sänktes ordentligt. Kanske ännu mer än vad de flesta hade räknat med. Reporäntan som har stor betydelse för alla med bolån går ner med 0,50 procentenheter vilket betyder att den nu ligger på 0,25 procent.

– Riksbanken sänker avsevärt mycket mer än förväntat, säger Mikael Sarwe, stategichef på Nordea.

Rikbankschef Stefan Ingves motiverar sänkningen med att man ska få upp inflationstakten.

– Inflationen i Sverige är lägre än vad vi räknat med tidigare, och då behöver vi få upp inflationstakten till två procent och då behöver vi sänka räntan för att skjuta på den ekonomiska aktiviteten i Sverige för då stiger priserna.

Ingves överkörd

Stefan Ingves och förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick ville endast sänka räntan med 0,25 procentenheter men fick se sig överkörda av de övriga fyra i direktionen och fick nöja sig med att reservera sig mot beslutet. Det har aldrig tidigare hänt att en riksbankschef blivit överkörd i ett räntebesked.

– Det handlar om nyanser. Vi är helt eniga om att inflationen är för låg och vi behöver få upp den och då behöver vi hålla en låg ränta. Vi är också eniga om att konjunkturbilden ser bra ut och att hushållen lånar för mycket. Mot den bakgrunden kan man komma till lite olika slutsatser kring vad man behöver göra just den här gången men det är ingen avgörande fråga, säger Stedan Ingves. 

Du känner att du kan sitta kvar?

 – Ja, självfallet.

Sänker också räntebanan

Riksbanken sänker också räntebanan, prognosen för den framtida räntan. Först i slutet av nästa år räknar Riksbanken med att räntan ska höjas igen.

”Konjunkturen fortsätter att stärkas i svensk ekonomi. Men inflationen har blivit lägre än väntat och inflationstrycket bedöms vara tydligt lägre jämfört med bedömningen i april. Riksbankens direktion anser att det krävs en ännu lägre ränta för att inflationen ska stiga mot målet på 2 procent”, skriver Riksbanken i räntebeskedet.

Kronan försvagades

Riksbanken fortsätter också att varna för riskerna med hushållens skuldsättning. ”Med en ännu lägre ränta förstärks denna utveckling, vilket ökar riskerna för att ekonomin utvecklas på ett sätt som inte är långsiktigt hållbart”, skriver Riksbanken. Många menar då att riksbanken släpper frågan.

– Vi släpper inte frågan. Vi har den under bevakning och det kommer vi säkert ha under många år framgent också. När det gäller specialinriktade åtgärder som gäller hushållen så kan inte vi designa sådana utan det handlar om skattesystem, avdragsrätt, amorteringskrav och lånetak och det sköts av andra myndigheter eller av regering och riksdag, säger Stefan Ingves.

Skriver ner tillväxten

Riksbanken räknar nu med att Sveriges BNP växer med 2,2 procent i år, att jämföra med 2,7 procent i den tidigare prognosen. 2015 blir BNP-tillväxten 3,3 procent, och 2016 3,1 procent, något högre än i tidigare prognos.

Samtidigt faller arbetslösheten enligt Riksbanken från 8,0 procent i år till 7,3 procent nästa år och 6,7 året därpå.

Fakta: Reporäntans utveckling

 * I september 2008 höjde Riksbanken reporäntan till 4,75 procent. Sedan bröt finanskrisen räntans uppåtgående trend och i oktober 2008 började räntan att sänkas.

 * I juli 2009 nåddes bottennivån 0,25 procent, där reporäntan låg till den 1 juli 2010 då Riksbanken på nytt började höja successivt.

 * I juli 2011 höjdes räntan till 2,0 procent. I december samma år vände räntan ned igen.

 * Senast räntan sänktes var i december 2013, från 1,0 procent till 0,75 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.