Européerna köper fler bilar. Under december 2016 slogs nytt rekord i antal nya personbilar. Foto: TT

December rekordmånad för bilförsäljningen

Uppdaterad
Publicerad

Efter en något svagare oktober ökar igen försäljningen av nya bilar inom EU. Under december såldes 3 procent fler personbilar än under samma månad 2015 eller totalt sett 1.143.653 sålda personbilar. Det är den högsta försäljningssiffran någonsin för december månad.

Under hela 2016 ökade nybilsförsäljningen med 6,8 procent.

I de fem största länderna ökade försäljningen mest i Italien och Spanien med 13 respektive 9,3 procents ökning jämfört med året innan, följt av Frankrike och Tyskland med 5,8 och 3,7 procents ökning – medan bilförsäljningen minskade något i Storbritannien (-1,1 procent).

Den europeiska branschorganisationen, Acea, som tar fram statistiken tolkar resultatet som ett positivt tecken om att trots politisk instabilitet och ekonomisk osäkerhet följt av en rad avgörande händelser under året, som britternas brexitbeslut och Italiens folkomröstning om en ny konstitution, har konsumenternas förtroende förblivit robust.

Mest ökade försäljningen i Kroatien, Portugal och Irland och den backade i Grekland, Cypern och Storbritannien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.