Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad händer med boräntorna framåt? Och hur bör hushållen agera? Robert Bergqvist seniorekonom på SEB, Olof Manner seniorrådgivare Swedbank och Christina Nyman, chefsekonom Handelsbanken ger sina bästa tips. Foto: TT

Efter räntebeskedet: Här är ekonomernas bästa tips

Uppdaterad
Publicerad

Början på året brukar vara kärv för hushållen – men Riksbankens räntebesked under torsdagen kan innebära att vi går mot en lättnad.

– För hushållens del är det några tuffa månader kvar, men vi ser en ljusning vid horisonten, säger Olof Manner, seniorrådgivare Swedbank.

Riksbanken lämnade styrräntan oförändrad men aviserade samtidigt att det kan bli aktuellt med en sänkning redan under första halvan av 2024. Ett viktigt besked för svensk ekonomi, enligt Robert Bergqvist seniorekonom på SEB.

– Nu har man öppnat dörren för räntesänkningar. I bästa fall ger det här energi in i svensk ekonomi och då kan också arbetsmarknaden börja stärkas, säger han.

Hör tre ekonomer om Riksbankens besked – och få deras bästa råd i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.