Electrolux och GE Appliances tillverkar bland annat tvättmaskiner. Foto: TT

Electrolux i mångmiljardaffär

Uppdaterad
Publicerad

Electrolux förvärvar vitvarubolaget GE Appliances för 23,4 miljarder kronor. Köpet är Electrolux största någonsin. ”Det är ett historiskt ögonblick”, säger Electrolux vd Keith McLoughlin.

Investor, som äger 15,5 procent av kapitalet och 30,3 procent av rösterna i Electrolux, stödjer förvärvet och nyemissionen fullt ut och avser att teckna sin pro rataandel om cirka 1 miljard kronor, justerat för återköpta aktier.

”Som den ledande ägaren och med en långsiktig investeringshorisont anser vi att Electrolux förvärv av GE Appliances är industriellt attraktivt och stödjer det. Förvärvet kommer att avsevärt stärka Electrolux position på den viktiga nordamerikanska marknaden och möjliggöra fortsatta investeringar i innovation och tillväxt, vilket ytterligare stärker Electrolux position som en global ledare”, kommenterar Investors vd Börje Ekholm i ett pressmeddelande.

Vd: ”Historiskt ögonblick”

Köpet, som gör att Electrolux växer i Nordamerika, är villkorat av godkännanden från relevanta myndigheter. Det väntas bidra positivt till vinst per aktie från första året. Enligt Electrolux kan köpet ge kostnadssynergier på 300 miljoner dollar per år.

Finansieringen av affären säkras genom ett brygglån och när förvärvet har slutförts planeras en nyemission på cirka 25 procent av köpeskillingen, det vill säga nästan 6 miljarder kronor. Affären, som väntas bli klar under 2015, inkluderar även 48,4 procent i mexikanska Mabe.

– Det här är ett historiskt ögonblick för Electroluxkoncernen, och en viktig strategisk affär som tar vårt företag till en helt ny nivå sett till global räckvidd och marknadsnärvaro. GE har ett starkt premiumvarumärke inom vitvaror med produkter av hög kvalitet, som kompletterar våra egna starka varumärken och förbättrar vår närvaro i Nordamerika, säger Electrolux vd Keith McLoughlin.

Försäljning i Nordamerika

Köpet är Electrolux största någonsin. GE Appliances, som har cirka 12.000 anställda och bland annat tillverkar kylskåp, tvättmaskiner och torktumlare, har över 90 procent av sin försäljning i Nordamerika och är ett av de ledande tillverkarna av köks- och tvättprodukter i USA.

Under fjolåret hade företaget en försäljning på motsvarande 37 miljarder kronor och en vinst på 2,5 miljarder kronor.

Aktien stiger

Electrolux-aktien hade vid 10.25 stigit med närmare 7 procent på Stockholmsbörsen och analytiker ger tummen upp för köpet.

– Det ger Electrolux en ökad närvaro på en växande marknad, den amerikanska. Det stärker också produktfloran, framför allt i det övre prissegmentet, och gör Electrolux mer komplett. Man går samtidigt om Whirlpool som den största vitvaruproducenten i världen, säger Jonas Olavi, aktiestrateg på Nordea.

Nackdelen är att Electrolux höjer sin skuldsättning, och den kortsiktiga risken är möjligtvis att konjunkturen sviker, enligt Jonas Olavi. Köpet är ett av de största svenska företagsköpen någonsin. För Sverige som nation lär det innebära högre skatteintäkter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.