Foto: SVT

Få kvinnor bland bolagstopparna

Uppdaterad
Publicerad

Det är få kvinnor som har den yttersta makten som vd:ar och styrelseordföranden i börsbolagen. Det visar färsk statistik. Nedslående och ledsamt tycker Handelshögskolans vd Lars Strannegård.

Av de 234 bolag som är listade på Stockholmsbörsen är det bara tolv stycken som har en kvinnlig vd. Och den stora underrepresentationen av kvinnor på ledande befattningar har blivit ännu större jämfört med förra året. Det visar färsk statistik från SIS ägarservice.

Av de tolv bolagen är det bara fyra som återfinns på Stockholmsbörsens lista för de allra största bolagen, den så kallade Large Cap-listan. Bolagen som har en kvinnlig styrelseordförande är ytterligare något färre med elva stycken, varav endast tre är noterade på Large Cap listan.

Jämnare på utbildningar

På Handelshögskolan i Stockholm utbildas många av de som sitter i Sveriges finans- och börsbolagsledningar.  Men trots att könsfördelningen på kandidatutbildningen  i nuläget är ungefär 40 procent kvinnor och 60 procent män verkar det vara svårt att få till en förändring i börsbolagens yttersta topp, något som bekymmrar rektor Lars Strannegård.

– Jag tänker att det är tråkigt att det ser ut på det sättet. Det borde förstås se annorlunda ut och gå åt andra hållet. Det är lite ledsamt, säger Lars Strannegård.

Vad är det som är ledsamt med det?

– Att det inte är fler kvinnor på ledande positioner är självklart inte bra för samhället som helhet eller bra för oss på Handelshögskolan. Vi vill ju få in de allra bästa studenterna med de allra bästa betygen och där är tjejer i majoritet. Och om de känner att man går  i en utbildning där arbeten är begränsade för att man har ett speciellt kön är det ju inte särskilt positivt, säger Lars Strannegård.

Kan ge sämre konkurrensekraft

Och han har ett tydligt budskap till börsbolagen.

–  Man måste börja tänka på de här frågorna. Konsekvensen är att om man inte gör det så kommer det göra både Sverige och företagen mindre konkurrenskraftigt. Har  företagen en mångfald är det troligare att man får mer intressanta, mer genomtänkta beslut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.