Hammarby Sjöstad. Foto: Scanpix

Färre nya bostäder byggs

Uppdaterad
Publicerad

Byggandet av nya bostäder rasade under första halvåret i år. Framför allt är det byggnationen av småhus som minskar. Det är en rejäl bromskloss för rörelsen på bostadsmarknaden, enligt ekonomer. Stora bostäder är avgörande för att få igång flyttkedjor.

Cirka 2.350 småhus, det vill säga villor och radhus, påbörjades under första halvåret. Det är 53 procent färre än motsvarande period 2011, enligt preliminära siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

 Även antalet påbörjade lägenheter i flerbostadshus sjönk. Sammantaget minskade antalet nya, påbörjade bostäder med över 30 procent, samtidigt som bostadsbristen är skriande på många ställen i landet.

-Att byggnationen av småhus sjunker så kraftigt är riktigt oroväckande. Det behövs stora bostäder för att få igång flyttkedjor, säger Johan Deremar, nationalekonom vid branschorganisationen Sveriges Byggindustrier (BI).

Färre lägenheter frigörs

Villor finns i ena änden av flyttkedjan. Små lägenheter i andra. Den som flyttar till hus lämnar ofta en större lägenhet, dit kanske ett par som ska bli sambos flyttar. I slutet av kedjan frigörs två mindre lägenheter.

-Byggs inga småhus korkar det igen systemet längre ner och spär på bostadsbristen på lång sikt, säger Johan Deremar.

Han får medhåll av Stellan Lundström, professor i bygg- och fastighetsekonomi på KTH.

-I dag när vi har ett marknadsstyrt byggande är flyttkedjan viktig. När staten gick in med subventioner för byggande av bostäder var man inte lika beroende av vad som hände runt omkring, säger han.

Svårare att låna

Stellan Lundström ser flera förklaringar till att bostadsbyggandet minskar.

-Bolånetaket har gjort det svårare att få lån och bankerna har blivit mer restriktiva. Sedan finns den allmänna oron för vad som händer i världen, säger han.

Ett minskat byggande kan vara ett tecken på att Sverige står inför en konjunkturnedgång.

-Byggandet brukar vara den första signalen, säger Stellan Lundström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.