Foto: SVT/TT

Analys: Pinsamt att man inte känt till rättsläget

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Finansinspektionen (FI) skrotar sitt förslag om tvingande amorteringskrav på bolån. Det uppger myndigheten i ett pressmeddelande.

– Det är klart pinsamt att varken myndigheten själv eller regeringen kände till rättsläget, säger SVT:s ekonomiske kommentator Peter Rawet.

FI anser fortfarande att ett amorteringskrav behöver komma på plats men efter att Kammarrätten i Jönköping konstaterat att det inte finns något rättsligt stöd för myndigheten att införa reglerna väljer nu FI att backa.

Rejäl bakläxa

– Det är klart pinsamt att varken myndigheten själv eller regeringen kände till rättsläget. Det är helt naturligt att de backar nu när de fått bakläxa, säger SVT:s ekonomiske kommentator Peter Rawet.

FI:s ambition med amorteringskraven på nya bolån var att minska hushållens skulder och öka deras ekonomiska motståndkraft i sämre tider. Samtidigt visade en rapport förra veckan att 7 av 10 hushåll redan amorterar på sina bolån och att det är de med störst skulder som betalar av mest. En stor skillnad jämfört med tio år sedan.

”Bostadsbankomater”

– Egentligen är det inte rädsla att folk ska tvingas gå från hus och hem som legat bakom myndighetens ambitioner. Man har varit  oroliga för att folk ska känna sig fattiga och hålla hårdare i plånböckerna den dag lågkonjunkturen slår till och bostadpriserna faller. Samtidigt har många svenskar betraktat sina hus som bankomater och tagit lån till resor och annan konsumtion. Det har man också velat bromsa, säger Peter Rawet.

Hysterin kan minska

På flera håll i landet har planerna på amorteringskrav lett till stor aktivitet på bostadsmarknaden och kraftigt stigande priser. Många har velat köpa innan den 1 augusti för att inte bli tvingade att betala av på lånen. Nu kan det bli något mindre hysteriskt på bostadsmarknaden under sommaren, tror Peter Rawet.

– Däremot är det svårt att säga var priserna tar vägen då även många säljare nog får mindre bråttom att göra affär när köparna inte längre är lika stressade. Grundorsaken bakom de höga priserna är bostadbristen och den påverkas inte av några amorteringskrav.

Finansinspektionens förslag på amorteringskrav

I november föreslog Finansinpektionen ett regelverk som skulle få nya bolånetagare att amortera ner sina lån i två steg. Först med 2 procent av lånebeloppet om året ned till 70 procent och sedan med 1 procent om året ned till 50 procent. Regelverket var tänkt att träda i kraft 1 augusti 2015.

För ett hushåll med 1 miljon kronor i lån skulle amorteringen blivit 1700 kronor i månaden, att jämföra med de 1200 kronor som bankerna rekommenderar som amortering i dag. För ett lån på 2,5 miljoner kronor skulle den månatliga amorteringen blivit 4100 kronor och ett hushåll som lånar 5 miljoner skulle behövt betala av 8300 kronor varje månad

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.