Trots att det är förbjudet i Sverige att erbjuda spel på kredit har det uppstått flera svenska snabblånebolag som lånar ut till spelare. Foto: SVT

Finansinspektionen: Snabblån till spelare ”sund” verksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Att bedriva spel på kredit och sedan driva in spelskulder är traditionellt ett affärsområde för maffian. Men i Sverige sköts detta i stället av lagliga bolag och svenska myndigheter i ett smidigt samarbete. Finansinspektionen har till och med slagit fast att verksamheten är ”sund”.

Det är förbjudet i Sverige att erbjuda spel på kredit. Trots det har det uppstått flera svenska snabblånebolag som lånar ut till spelare. Man kringgår lagstiftningen genom ett samarbete med svenska spelsajter som lagt sig utomlands.

Som SVT tidigare berättat anlitar lånebolagen Kronofogden för att driva in spelskulderna. Men det är flera myndigheter som underlättar för företagens verksamhet. 

Finansinspektionen har godkänt

Bolag som ska låna ut pengar måste ha tillstånd från Finansinspektionen (FI). För att få tillstånd krävs att bolagen uppfyller ett antal krav. Bland annat att det finns regler för kreditprövning och strategier mot penningtvätt. Det finns dessutom krav på att verksamheten ska vara ”sund”.

Pugglepay eller Smart Payments är ett av bolagen som verkar på den svenska spelmarknaden. Spelkrediter är deras huvudsakliga inriktning. Smart Payments har fått tillstånd från Finansinspektionen. 

– Kreditgivning till spel väcker vissa frågeställningar, men vi har inte funnit någon grund för att ge avslag, säger Johan Terfelt, enhetschef på Finansinspektionen.

Separata bolag

Men hur rimmar spelkrediter med kravet på att verksamheten är sund?

– Vi har inte kunnat säga att det är en osund verksamhet. Även om lotterilagen säger att den som anordnar spel inte får ge krediter är det en annan sak när ett separat bolag gör det. Och kan vi inte direkt säga att det är osunt, får vi betrakta det som sunt, säger Johan Terfelt.

Det finns en myndighet till som har till uppgift att övervaka de bolag som sysslar med konsumentkrediter. Konsumentverket ska se till att företagen sköter kreditprövning och marknadsföring enligt reglerna. Och myndigheten tycker att det låter märkligt med bolag som inriktar sig på krediter till spelare.

Konsumentverket hinner inte

– Det kan ju inte anses så bra att locka konsumenter att spela för pengar som man inte har, säger Anna Hult, jurist på Konsumentverket.

Hon menar att myndigheten skulle kunna granska kreditprövningen och marknadsföringen kring de här bolagen men att resurserna är begränsade. Granskningen av de vanliga snabblånebolagen tar mycket kraft och drar ut på tiden.

– Vi jobbar så fort vi kan med just kreditprövningsfrågan. Men än har vi inte hunnit till just de bolag som tillhandahåller kredit på spelsajter, säger Anna Hult.

Staten sköter indrivning

Trots förbudet går det alltså utmärkt att spela på kredit i Sverige. Och när spelarna inte kan betala tillbaka har spelkreditföretagen här flera konkurrensfördelar framför till exempel Tony Soprano. De låter staten sköta indrivningen av spelskulderna. Deras utlåning är godkänd av myndigheterna. Och de som ska kontrollera verksamheten har inte tid – just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.