För tidigt att räkna ut bitcoin

Publicerad

Den digitala valutan bitcoin har rasat i värde det senaste halvåret efter att flera stora växlingskontor har blivit hackade och rånade världen över. Detta har lett till att många länder infört restriktioner, rapporterar Vetenskapsradion.

Robin Teigland, docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, tror dock inte att den digitala valutan är på väg bort. Den är snarare inne i en mognadsfas när uppmärksamheten börjat svalna.

– Att medier inte är lika fascinerade och att kursen faller är på ett sätt väldigt bra. För att bitcoin och andra digitala valutor ska kunna ta fart behövs stabilitet, säger hon till programmet.

I dag kan man betala med bitcoin på nätet, men i Sverige har också vissa butiker börjat ta emot valutan. Vanligast är den dock i USA.

Fakta/Så fungerar bitcoin

  • Den digitala valutan bitcoin skapades av en anonym programmerare och introducerades 2009.
  • Bitcoin fungerar på många sätt som en konventionell valuta, den har till exempel en rörlig växelkurs. Det finns också växlingskontor där du kan växla bitcoin mot exempelvis kronor eller dollar.
  • Den viktigaste skillnaden är att bitcoin inte finns i fast form. Valutans värde försvaras eller garanteras inte heller av en riksbank vilket innebär att den är känslig för attacker och kursförändringar.
  • Bitcoin bygger helt på köparens och säljarens erkännande. I dag accepteras valutan som betalning av både små och stora företag. Betalar du med bitcoin så för du över summan från din digitala plånbok, ungefär som vid en banköverföring. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.