Förlust blev vinst för Stora Enso

Uppdaterad
Publicerad

Stora Enso redovisar en vinst före skatt på 130 miljoner euro, motsvarande cirka 1,2 miljarder kronor, för första kvartalet 2014.

Det kan jämföras med förlusten på 35 miljoner euro motsvarande period 2013.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 135 miljoner euro, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen uppgick till 2.568 miljoner euro, jämfört med 2.672 miljoner euro ett år tidigare.

”Vårt resultat för första kvartalet är ett bevis på vårt åtagande att ständigt förbättras. Inte nog med att vi i huvudsak slutförde den utlovade kostnadsminskningen på 200 miljoner euro jämfört med 2012. . . tre månader före utsatt tid, utan vi fick också se en förbättring i nästan alla av våra verksamheter”, skriver vd Jouko Karvinen i en kommentar till rapporten.

Han kommenterar också i svepande ordalag den kritik som framförts mot bolagets agerande i tillväxtländer, och skriver att ”vi lär oss kontinuerligt och förbättrar oss”.

Samtidigt meddelar Stora Enso att Jouko Karvinen lämnar sitt uppdrag under året. Han ska ha talat om för styrelsen i slutet av förra året att han vill sluta. Karvinen har varit vd i sju år.

”Styrelsen beklagar hans beslut och Jouko Karvinen kommer att fortsätta som CEO fram till att man har hittat en efterträdare till honom”, skriver styrelsens ordförande Gunnar Brock i en kommentar.

Kritik från Aktiespararna

Inför stämman har Aktiespararna krävti en särskild granskning av Stora Enso och dess fiasko-köp av amerikanska Consolidated Paper 2000.

Albin Rännar, chef för intressebevakningen på Aktiespararna, kommer att vara på plats för att framföra de frågor som man vill att Stora Ensos ledning ska besvara. Men han är pessimistisk.

– Vi tror inte att det är realistiskt att tro att vi kommer få gehör för vår begäran om särskild granskning. Men vi kommer att framhärda i vår kritik

Köpet av Consolidated Paper har beskrivits som en av de sämsta i svensk näringslivshistoria. Sju år efter förvärvet såldes bolaget med mångmiljardförlust. Exakt hur stor förlusten blev är dock inte klarlagt då bland annat Stora Ensos före detta redovisningschef, Gerard Goodwyn, vittnat om omfattande trixande med bokföringen.

Den finländska finansinspektionen har granskat Stora Enso, som formellt är ett finskt bolag, men deras rapport är hemligstämplad.

Aktiespararna vill bland annat att ha svar på varför förvärvet genomfördes trots att ett flertal chefer var emot det och exakt hur stor förlusten i verkligheten blev.

Man vill även veta orsaken till de omfattande överföringar av kapital som skett från Stora Ensos svenska dotterbolag till det finska moderbolaget och varför detta.

Bildades 1998

 * Stora Enso tillverkar bland annat papper, kartong och sågade träprodukter.

 * Bolaget bildades 1998 då svenska Stora och finländska Enso slogs samman.

 * 2000 köpte Stora Enso amerikanska Consolidated Paper, en affär som beskrivits som en av de sämsta i svensk näringslivshistoria.

 * Sju år senare såldes bolaget med mångmiljardförlust. Exakt hur stor förlusten blev är inte klarlagt då bland annat Stora Ensos före detta redovisningschef, Gerard Goodwyn, vittnat om omfattande trixande med bokföringen.

 * Finska finansinspektionen har granskat Stora Enso, som formellt är ett finskt bolag, men deras rapport är hemligstämplad.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.