Spritförråd på Fjärde AP-fonden. Foto: Dagens Nyheter

Gyllene förmåner för fondanställda

Uppdaterad
Publicerad

Gratis öl, vin och sprit från en fullsorterad bar. De anställda på AP-fonderna har förmåner långt ifrån villkoren för de flesta offentliganställda.

De anställda på Fjärde AP-fonden bjuds på gratis alkohol en gång i månaden, skriver Dagens Nyheter.

Enligt tidningen, som granskat de sex AP-fondernas utgifter, åker tjänstemännen på dyra konferensresor och köper alkohol på skattebetalarnas bekostnad.     

Dessutom arrangerar man fester som inte följer skattereglerna. Bland annat blir inte inköpen av alkokohol bokförda som representation utan som personalvård,  något som inte skulle ha accepterats vid en kontroll. 

”Informationskvällar”

–En fullständig bar räknas nog inte som ett enklare slag av förfriskningar. Om man har en pubafton får de anställda betala för sig. Detta är något de skulle ha fått en anmärkning på, säger Mikael Sindahl, jurist på Skatteverket till Dagens Nyheter.

En del av tjänstmännen tog taxi hem efter pubaftonen men det betalade de inte själva. ”Notan skickas vidare till skattebetalarna”, skriver tidningen.

Mats Andersson, Fjärde AP-fondens vd, har en annan bild. Han säger att pubkvällarna är ”informationsträffar”.

Resor

Ett annat exempel på tveksamma utgifter är resorna. Vid en konferensresa till Island i september 2011 med 56 av de anställda på Tredje AP-fonden användes bara åtta och en halv timme av de tre dagarna åt konferens.

Resten av tiden på ön fick tjänstemännen göra annat, bland annat bada i den blå lagunen och rida på islandshästar. Man besökte också hummerrestaurangen Fjörubordid. Resan kostade enligt DN:s granskning omkring 650.000 kronor.

–Det var en väldigt intressant konferens, med ambassadören och två isländska talare. Det här med isländska krisen är ett aktuellt ämne, det var väldigt lärorikt, säger Christina Kusoffsky Hillesöy, kommunikationschef.

Ytterligare ett exempel kommer från Sjunde AP-fondens besök på Noors slott i Uppland i oktober 2010. Notan för18 personer blev 99.542 kronor för champagne, konjak, whisky och middag.

Dagens Nyheter konstaterar också att 85 av de totalt 260 anställda på fonderna har en månadslön över 100.000 kronor.

Högst lön har tredje AP-fonden vd Kerstin Hesselius med 301.000 kronor per månad.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M) säger till SVT Nyheter att det finns anledning att granska revisorerna:

-Bilarna på Sjätte AP-fonden hade jag förväntat mig att revisorerna skulle larma till styrelsen.

-När man inte når sina verksamhetsmål så tycker jag att marginalerna är mindre för äventyrligheter, säger finansmarknadsministern, som ska ta upp frågan om förmånerna med AP-fondernas styrelse men tänker inte agera för någon regelskärpning.

SVT Nyheter har sökt samtliga vd:ar för de sju AP-fonderna, men ingen ställer upp på intervju.

AP-fonderna

* De sex AP-fonderna förvaltar tillsammans 800 miljarder av svenskarnas pensionspengar.

* Granskningen visar bland annat att de anställda har förmåner som sjukvårdsförsäkring, hushållstjänster, bonusprogram, tjänstebil, gratis frukost och massage.

* Första och Fjärde AP-fonden har förråd med alkohol som köpts in för skattepengar.

* När Sjunde AP-fonden hade konferens i Åre förra året bjöds deltagarna på liftkort.

* Fjärde AP-fonden arrangerade en vinprovning på en vingård i Florens under sin konferens i Italien.

* I oktober 2010 besökte 18 personer från Sjunde AP-fonden Noors slott i Uppland. Vistelsen plus middag, champagne, konjak och whisky gick på 99 542 kronor.

Källor: TT/DN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.