Birgitta Böhlin. Foto: Scanpix

Hon tar över Tillväxtverket

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har utsett Birgitta Böhlin till tillförordnad generaldirektör för Tillväxtverket.

Hon tar över efter den hårt kritiserade Christina Lugnet som fick sparken tidigare i augusti.

Birgitta Böhlin har ett förflutet som generaldirektör för Försvarets Materielverk. Hon har också arbetat som vd på Samhall och sjukhusdirektör vid Huddinge sjukhus.

Tillväxtverket ifrågasätts

Birgitta Böhlin är ordförande i bland annat Apoteksgruppen och Lernia, enligt ett pressmeddelande.

Fester bokförda som representation

Det var i slutet av juli som Dagens Nyheter avslöjade att Tillväxtverket lagt mer än 16 miljoner på interna seminarier, konferenser och representation sedan 2010. 

Lyxmiddagar, firmafester och andra nöjen har bokförts som seminarier i stället för som representation och dåvarande generaldirektör, Christina Lugnet, sade sig vara chockad över slöseriet.

Därefter kom också uppgifter om att Lugnet sedan januari 2010 rest för mer än en halv miljon kronor.Efter en massiv kritik sparkades Lugnet i början av augusti. I ett pressmeddelande sade näringsminister, Annie Lööf:

-Den verksamhet som Tillväxtverket ansvarar för är oerhört viktig och för att myndigheten ska kunna fortsätta utvecklas och göra ett bra jobb krävs en generaldirektör som både har näringslivets, medborgarnas och regeringens fulla förtroende.

Krav på granskning

Krav restes på en granskning av hela verksamheten på Tillväxtverket. Ordförande i riksdagens näringsutskott, Mats Odell, sade till Dagens Industri:

-Det finns en redovisning men jag tror att man behöver fördjupa sig.

Han tillade också att det kan finnas en osund kultur inom organisationen.

Det enda Christina Lugnet medgav att hon gjort fel var att lägga en medarbetardag, som gick lös på över en miljon kronor, på exklusiva Grand Hôtel. Men det ansåg hon inte var tillräckligt för att få sparken som generaldirektör.

-Man har helt gått på medias version. Jag ser fram emot granskningen, säger Christina Lugnet.

Lugnet entledigades men eftersom hon har tre år kvar på sitt förordnande och placeras hon istället på näringsdepartementet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillväxtverket ifrågasätts

Mer i ämnet