IMF tvekar om Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Internationella valutafonden (IMF) kan inte vara en del av ett stödprogram till Grekland om inte det skuldtynga landet och euroländerna når ett mer omfattande avtal först.

Enligt en talesperson för IMF kan det dröja innan Grekland och landets europeiska långivare kan lägga en tillräckligt stabil grund för ett avtal.

”IMF kommer besluta om att delta i ett stödprogram i nästa steg, efter att Grekland har beslutat om omfattande reformer och efter att euroländerna har kommit överens om skuldlättnader”, skriver IMF i dokument, enligt Financial Times.

Villkoren inte klara

Grekland och EU har kommit överens om ett räddningspaket på 86 miljarder euro, men villkoren för det är ännu inte klara. Runt en fjärdedel av parlamentsledamöterna för regeringspartiet Syriza motsätter sig åtgärderna. Den 20 augusti har Grekland betalningar på runt 5 miljarder euro, varav 3,2 miljarder euro ska betalas till ECB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.