IMF: Världsekonomin går bättre än i fjol

Uppdaterad
Publicerad

Världens ekonomi kommer att växa med 3,4 procent i år, enligt en prognos från Internationella valutafonden (IMF).

2018 blir tillväxten 3,6 procent, spår IMF. Det är oförändrat jämfört med den tidigare prognosen från i oktober, och innebär en högre tillväxt än 2016.

Men IMF påpekar att prognosen omgärdas av stor osäkerhet, eftersom det fortfarande finns många frågetecken kring vilken politik USA:s tillträdande president Donald Trump kommer att driva.

IMF höjer prognosen för USA med några tiodelar med hänvisning till den tillträdande presidenten Donald Trumps planer på en mycket expansiv finanspolitik, bland annat i form av satsningar på infrastruktur och skattelättnader.

Men IMF har i sin bedömning inte tagit hänsyn till eventuella effekter av upprivna handelsavtal och importtullar, som Trump sagt att han vill driva igenom.

IMF höjer utsikterna för Kina något, och räknar med en tillväxt i landet på 6,5 procent i år, baserat på fortsatta stimulanser från regeringen.

Tillväxten i Indiens ekonomi väntas i stället mattas något jämfört med 2016, till 6,6 procent, som en följd av minskad konsumtion kopplat till regeringens beslut att dra in stora mängder sedlar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.