Foto: TT

Källor: McDonalds i Sverige på väg att tas över

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga McDonalds-restauranger i Sverige är på väg att tas över av en utländsk investeringsfond, uppger källor. ”Som en del av McDonalds globala utveckling av verksamheten ser man över ägarstrukturen”, säger hamburgerjättens presschef Alexandra Hempel Svenonius.

Källor med insyn i ärendet uppger att en stor utländsk investeringsfond är på väg att ta över samtliga svenska, danska och norska McDonalds-restauranger. Prislappen är cirka 3,9 miljarder kronor, skriver den danska tidningen Berlingske.

Enligt källorna förhandlar köparen – vars namn är okänt – med banker om finansieringen.

En huvudfranchisetagare

McDonalds ska enligt Berlingske ha arbetat på att sälja av sina nordiska restauranger under ett halvårs tid. Det ska dock ha varit svårt att hitta en köpare som vill betala det önskade priset.

Den högsta ledningen i USA ska ha haft som mål att hitta en köpare till alla enheter. Köparen ska samtidigt fungera som en slags huvudfranchisetagare, som i sin tur ska sköta licensieringen av de enskilda restaurangerna till andra franchisetagare.

Ser över ägarstrukturen

McDonalds i Sverige vill inte kommentera uppgifterna närmare, men säger att man ser över ägarstrukturen i bolaget.

– Som en del av McDonald’s globala utveckling av verksamheten och den strategiska inriktningen för affärsstrukturer och ägarskap ser vi över vår ägarstruktur även i Norden. Carnegie Bank har utsetts till att leda processen för att undersöka vilka olika möjligheter kring ägarstrukturen som finns i Norden. Vi är mitt i processen och kan inte kommentera detta mer i nuläget, säger den svenska presschefen Alexandra Hempel Svenonius till SVT Nyheter.

Kan det innebära en försäljning?

”Ja, det kan leda till en försäljning, vi är mitt i en process och kan inte kommentera mer i nuläget”, skriver Alexandra Hempel Svenonius i ett mejl.

Majoritet ägs av franchiseföretagare

Det finns 216 McDonalds-restauranger i Sverige, med ungefär 12.000 anställda. Majoriteten av restaurangerna ägs av franchiseföretagare, resten ägs av McDonalds i Sverige.

”95 procent av våra restauranger drivs av lokala franchisetagare och kommer att fortsätta att drivas av lokala franchisetagare”, skriver Alexandra Hempel Svenonius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.