KI-rapport presenteras Foto: TT

KI: Ekonomin svagare än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Konjunkturen förbättras – men långsammare än förväntat, skriver Konjunkturinstitutet (KI) i sin senaste månadsbarometer.

Den så kallade barometerindikatorn, som mäter det totala stämningsläget bland företag och hushåll, steg i augusti till 103,2, från 100,8 i juli.

Inflationsförväntningarna faller. Hushållen räknar med en inflation på 0,2 procent på ett års sikt, jämfört med 0,7 procent för en månad sedan.

Sänkt BNP-prognos

KI spår att BNP ökar med 1,8 procent i år och 3,1 procent nästa år. I sin förra prognos spådde KI att BNP skulle öka med 2,2 respektive 3,0 procent.

Den utdragna lågkonjunkturen fortsätter och den ekonomiska återhämtningen dröjer, enligt KI, som förklarar det med att exporten inte har gett tillräckligt med skjuts för tillväxten, samtidigt som investeringarna i näringslivet är svaga. Men en ljuspunkt är det ökade bostadsbyggandet, enligt KI.

Mer pessimistiska hushåll

Hushållens konfidensindikator sjönk med 2,7 enheter till 96,9 i augusti, jämfört med 99,6 i juli. Det är enligt KI ett tecken på att hushållen är mer pessimistiska om ekonomin än normalt. Analytiker hade i genomsnitt väntat sig att siffran skulle ligga på 101,05, enligt Reuters.

”Det är framför allt hushållens inställning till kapitalvaruinköp som bidrar negativt. Inställningen till utvecklingen i svensk ekonomi framöver har samtidigt blivit mer optimistisk”, skriver KI.

Företagen är däremot mer optimistiska. Konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin steg 5,1 enheter och stod för merparten av uppgången i barometerindikatorn. Även indikatorn för den privata tjänstesektorn ökade, medan den för detaljhandeln backade.

Trög återhämtning

– Svensk ekonomi står och stampar. Det är en väldigt svag tillväxt de första två kvartalen och vi räknar med knappt 2 procent för helåret. Det är inte tillräckligt för att man ska kalla det för återhämtning, säger KI-chefen Mats Dillén.

Tidigare i år har KI haft en mer positiv syn på framtiden, och Dillén är överraskad över att återhämtningen är så trög.

– Det handlar mycket om en internationell besvikelse och euroområdet. Svensk export har gått trögare och det har också påverkat industrins investeringar.

Inflationen tillbaka

Samtidigt visar nu KI:s barometrar en mer positiv framtidssyn hos företag och hushåll.

– Barometrarna är på väg upp igen, och därför vågar vi tro på en återhämtning mot slutet av året och en tillväxt kring 3 procent under nästa år, samtidigt som arbetslösheten börjar falla tillbaka, säger Dillén.

Tiderna med exceptionellt låg inflation är över, enligt KI. Mycket talar för att inflationen nästa år stiger till 1,1 procent, från årets noll procent. Året efter, 2016, stiger den till över två procent, tror KI. Men någon räntehöjning blir det ändå inte förrän slutet av 2015, tror myndigheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.