Malmqvist: För sent hejda bostadsras

Publicerad

Det är omöjligt att undvika ett kraftigt prisfall på bostadsmarknaden och därför bör åtgärderna nu inriktas på att mildra effekterna för svensk ekonomi. Det skriver den fristående finansanalytikern Peter Malmqvist på dn.se, i en replik på riksbankschefen Stefan Ingves artikel där han kräver ytterligare åtgärder för att dämpa svenskarnas skuldsättning.

Malmqvist skriver att det råder en ”extrem hets” på bostadsmarknaden, i synnerhet i Stockholm, och att mönstret påminner om den utveckling som föregått andra fastighets- och börskrascher.

”Denna acceleration har Riksbanken orsakat genom sin unikt aggressiva räntepolitik det senaste året”, skriver Peter Malmqvist.

Han föreslår åtgärder för att öka andelen långfristig utlåning och för att stärka bankernas balansräkningar. Dessutom vill Malmqvist se en diskussion om Riksbankens inflationsmål, som han hävdar är ”skadligt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.