Miljarder att spara i välfärden

Uppdaterad
Publicerad

I fjol köpte den offentliga sektorn varor och tjänster på den öppna marknaden för hisnande 823 miljarder kronor.

Men det går att kapa kostnaderna med uppemot 100 miljarder.

– Ett sätt är genom mer uppföljning och kontroll, säger Fredrik Tamm, vd för Doublecheck som sammanställer alla kommuners, landstings och myndigheters samlade inköp på den offentliga marknaden.

Det andra sättet är att utbilda beställarna. Enligt Fredrik Tamm så krävs nu att frågan förs upp på ledningsnivå, och det finns stora belopp av skattebetalarnas pengar att spara.

Ökar varje år

Den offentliga sektorns inköp ökar i värde år för år, och var i fjol 60 miljarder kronor högre än 2013. Men leverantörerna, som var drygt 200.000 i fjol, blir färre, vilket förmodligen är bra för effektivitetsvinsterna, enligt Fredrik Tamm.

Den bransch som berörs mest av offentliga inköp är partihandeln med mycket av apoteksvaror. Därefter följer byggsektorn och IT, med runt 25 miljarder kronor vardera.

De största inköparna är Stockholms läns landsting, som i fjol köpte varor och tjänster på den offentliga marknaden för 111 miljarder kronor, följt av Trafikverket och biståndsorganisationen Sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.