Per Bolund (MP), finansmarknadsminister. Foto: TT

Ministern vill bromsa skuldsättningen

Uppdaterad
Publicerad

Efter Riksbankens oväntade räntesänkning räknar finansminister Per Bolund med ett snabbt beslut om amorteringskrav på bolån.

– Riksbanken fattar sina egna självständiga beslut så vi har inga synpunkter på det. Men om det finns följdeffekter måste vi hantera det, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

– Det finns en oro att skuldsättningen hos hushållen stiger ännu mer. Där har vi från politikens sida ett ansvar,

Enligt finansmarknadsministern, som också är biträdande finansminister, arbetar man med att komma med ”ett svar” på problemen.

Tydligt mandat

– Vi jobbar intensivt med att att ge Finansinspektionen ett tydligt mandat att gå fram med ett amorteringskrav. Man ska inte bara ta på sig skulder. Man ska också amortera, säger Per Bolund.

Enligt finansmarknadsministern måste amorteringskulturen förändras.

– Det tror jag är viktigt. Det kan leda till att vi får en nedtrappning av skuldnivåerna när man betalar av lånen i större skala, säger han.

Per Bolund säger att dagens räntesänkning inte leder till att arbetet med amorteringskravet skyndas på.

– Vi arbetar redan så skyndsamt som bara är möjligt med det förslaget, säger han och tillägger att han räknar med att få en bred politisk förankring bakom förslaget.

Finansmarknadsministern understryker att en bred förankring ger större stabilitet för bolånekunder, banker och finansiella institut.

– Det här är förslag som kommer att ligga fast över tid.

Ränteavdrag

Miljöpartiet vill att även ränteavdragen fasas ut men det tycker den miljöpartistiske ministern är för tidigt. Han vill inte skapa onödig osäkerhet.

– Jag tror att det finns en risk om man gör för många saker på en gång. Det kan skapa en osäkerhet i sig själv. Därför koncentrerar vi oss just nu på mandatet till Finansinspektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.