Två svenska storbanker tvingas böta 85 miljoner efter hård kritik från Finansinspektionen (FI). ”Vi har sett stora brister i hur de här bankerna arbetar mot penningtvätt, säger vikarierande generaldirektören Martin Noréus.” Foto: TT

Svenska storbanker får 85 miljoner i böter

Uppdaterad
Publicerad

Två svenska storbanker – Handelsbanken och Nordea – får hård kritik av Finansinspektionen (FI).

Enligt FI har bankerna haft brister i sitt arbete mot penningtvätt – och tillsammans får bankerna böta 85 miljonber kronor.

– Det här rör sig om pengar som främst kommer från brottslighet. Det kan också röra pengar som finansierar terrorism, säger vikarierande generaldirektören Martin Noréus.

Finansinspektionen har enligt Martin Noréus i två års tid undersökt hur bankerna hanterar sina kunder utifrån kraven i penningtvättsreglerna.

Enligt undersökningen har Nordea har haft stora brister i sitt arbete mot penningtvätt. Storbanken får därmed betala den maximala straffavgiften 50 miljoner kronor, enligt ett beslut från FI.

Möjligt att tvätta pengar

Myndigheten skriver i ett pressmeddelande att den som velat tvätta pengar hos Nordea sannolikt har kunnat göra det utan att banken haft möjlighet att upptäcka det.

– Vi har sett stora brister i hur de här bankerna arbetar mot penningtvätt, säger Noréus, på en presskonferens.

– Det här rör sig om pengar som främst kommer från brottslighet. Det kan också röra pengar som finansierar terrorism, tillägger han.

”Vi tar mycket allvarligt på kritiken. Vi medger att vi inledningsvis underskattade komplexiteten i regelverket och resursbehovet för att fullt ut uppfylla kraven på området. Vi har emellertid vidtagit betydande åtgärder sedan 2013”, skriver Nordeas vd Christian Clausen i ett pressmeddelande.

Handelsbanken får bakläxa

Även Handelsbanken får bakläxa av FI för att inte ha följt penningtvättreglerna. Banken får en anmärkning och 35 miljoner kronor i straffavgift.

– Vi ser mycket allvarligt på Finansinspektionens kritik och kommer att vidta de åtgärder som behövs, säger Johan Wallqvist, presschef på Handelsbanken.

Utredningen har pågått sedan 2013 och enligt Wallqvist har även Handelsbanken rättat till flera av bristerna.

– Varken Finansinspektionen eller vi har upptäckt någon form av penningtvätt eller misstänkt kriminalitet under undersökningen, utan det är enbart processerna eller rutinerna i banken som man tittat på, säger Johan Wallqvist.

Undersökts i två år

SEB och Swedbank har också ingått i undersökningen, där FI har gjort stickprov för att se hur bankerna har hanterat höga befattningshavare. Det har gjorts omkring 100 stickprov per bank.

– Men SEB och Swedbank får inga sanktioner, säger Noréus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.