Många undviker att lägga upp privata bilder på Facebook, eftersom de vill undvika att arbetsgivare vet vad de gör på fritiden. Foto: TT

Nu är Facebook värt 1 300 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Facebooks starka tillväxt fick aktieplacerarna att kasta sig på köpknapparna.

Det sociala nätverket värderas nu till hisnande 1 300 miljarder kronor.

Facebooks aktie steg med nästan 6 procent till en ny rekordnivå i efterhandeln, sedan bolaget efter USA-börsernas stängning publicerat sin delårsrapport.

Tillväxten imponerade

Det var främst bolagets tillväxt som imponerade. Intäkterna uppgick under andra kvartalet till 2,9 miljarder dollar, motsvarande närmare 20 miljarder kronor, en ökning med hela 61 procent jämfört med motsvarande period 2013. Analytikernas snittprognos för intäkterna överträffades med 100 miljoner dollar.

Tillväxten drivs av intäkter från mobilannonsering, som under kvartalet stod för nästan två tredjedelar av Facebooks totala annonsintäkter. Även räknat i antal aktiva användare växer Facebook mycket kraftigt, och nätverket har nu sammanlagt drygt 1,3 miljarder månatliga användare.

Samma värde som IBM

Kursrallyt i spåren av delårsrapporten innebär att Facebook nu värderas till drygt 190 miljarder dollar, eller cirka 1 300 miljarder kronor. Det är, enligt Reuters, ett börsvärde i nivå med exempelvis IT-jätten IBM:s.

Det är tydligt att investerarna är oerhört optimistiska om Facebooks framtidsutsikter – värderingen är cirka 80 gånger högre än den vinst som bolaget dragit in de senaste 12 månaderna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.