Ny laptop och 3D-kartor från Apple

Uppdaterad
Publicerad

Apples vd Tim Cook presenterade ett antal väntade produkter och uppdateringar vid konferensen i Moscone Center i Kalifornien på måndagen.

Bland de väntade nyheter fanns nya versioner av företagets små bärbara datorer MacBook Air, men också en helt ny laptop i serien som kallas Pro. Den nya laptopen saknar cd/dvd-läsare och har ett urval portar som gjort det möjligt att göra den tunnare än nuvarande modeller (1.8cm), däribland två Thunderbolt-portar. Den nya modellen har också en så kallad Retina display med högre upplösning än tidigare modeller.

Apple visade också en mängd uppdateringar till operativsystemet Mac OS X samt till Ios (det mobila operativsystemet) – bland annat kan man nu svara på meddelanden som kommer till telefonen (Iphone) på sin Mac, och spela spel mellan en Ipad och en Mac. Apples lösning är inte några glädjande nyheter för mobiloperatörer som därmed kommer att tjäna mindre pengar på sms-trafiken.

Apple

Svensk teknik

Alla dokument man jobbar på i sin Mac finns nu också automatiskt uppdaterade på läsplattan och telefonen, med en uppdatering av molntjänsten Icloud som verkar inspirerad av den populära tjänsten Dropbox.

Precis som många gissat uppdaterade Apple sina kartfunktioner med bland annat svensk teknik från bolaget C3 som man köpte upp förra året. Systemet innebär 3D-genererade kartor, men svenskar är redan vana vid vyn exempelvis i Eniros karttjänster (under rubriken ”utsikt”) som också levererats av C3. Att man också lade till steg-för-steg-navigering slår undan fötterna för vissa appar, som den populära Tom-Tom-appen.

Prata med telefonen

Apple passade dessutom på att lansera uttrycket ”Eyes Free” (som en referens till ”Hands Free”) vilket innebär att användarna kan prata med sin telefon, exempelvis för att begära navigationshjälp i bilen. Företaget påstod att ett tiotal biltillverkare kommer att implementera funktionen direkt i bilarnas system, så att man genom en knapptryckning på ratten kan ge telefonen olika kommandon via rösten.

Apples webbläsare kopierade flera funktioner från Googles Chrome (och från Firefox). Snart ska man kunna söka direkt i adressfältet, och spara ner webblänkar för senare läsning.

I sammanfattning kan man säga att Apple gav både Microsofts kommande operativsystem Windows 8 huvudvärk redan innan lansering, och tog tillbaka flera funktioner man hittills låtit användare lita på Google för att kunna utföra. Även Facebook ska nu integreras direkt i systemet så att man kan dela innehåll från appar och system till den sociala nätverkssajten.

Men Apple överraskade med sitt eget lilla sociala nätverk kring foton, kanske som ett svar på Facebooks uppköp av den populära fotodelartjänsten Instagram – nu ska man lätt kunna dela med sig av en fotoström i Apples operativsystem. 

Ny laptop största nyheten

De största nyheterna, utöver att Apple inte presenterade något nytt kring en beryktad kommande TV, var nog ändå den nya tunnare laptopen MacBook Pro, med 15-tums Retina-skärm samt att Siri (röststyrningssystemet) kommer till de flesta Apple-apparater inom kort. Samt att man till slut erbjuder steg-för-steg-navigation i karttjänsten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Apple

Mer i ämnet