Foto: TT/SVT

Ny ledning för Arla – 500 jobb försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Skandaltyngda mejerijätten Arla stuvar om i ledningsskiktet och gör sig av med 500 anställda. Sverigechefen Henri de Sauvage Nolting får lämna koncernledningen.

Mejerikoncernen Arla kommer att göra sig av med 500 anställda. Det är ännu oklart hur många som försvinner i Sverige. Koncernledningen görs om och Sverigechefen Henri de Sauvage kommer att lämna koncernledningen.

Nordiska marknader

de Sauvage stannar inom bolaget och kommer att fortsätta som ansvarig för de nordiska marknaderna.

Arlas styrelse, där 15 av 18 ledamöter är Arlabönder, stödjer enligt pressmeddelandet de föreslagna förändringarna.

– Tillsammans med ledningen har vi i styrelsen fastställt Arlas strategi mot 2020. Ett naturligt nästa steg är att omstrukturera organisationen för att förbättra möjligheterna för organisk tillväxt, säger Arlas ordförande Åke Hantoft i ett pressmeddelande.

Fackliga förhandlingar

Organisationen ska enligt Arla bli enklare och ”mer snabbrörlig med färre nivåer och tydligare interna ansvarsområden”.

Cirka 500 av Arlas 7.000 tjänstemän kommer att bli övertaliga i och med omorganisationen, men det är inte klart hur detta kommer att påverka Sverige. Först när det är klart kommer fackliga förhandlingar att inledas.

– Det är av yttersta vikt att vi skapar högsta möjliga värde för våra ägare under de extremt tuffa förhållanden som råder nu, säger koncernchefen Peder Tuborgh.

Peder Tuborgh säger till SVT att den nya organisationen nu blir mer funktionell.

Och var kommer nedskärningarna att ske?

– Det kommer vi att kunna säga om 3-4 veckor, det kommer att ske brett över alla marknader.

Vad säger du till personal som nu blir orolig i till exempel Sverige?

– Det är många mixed feelings, det är naturligt en dag som i dag. Det skapar helt naturligtvis oro, men jag har också fått feedback där man ser logiken i förändringen. 

Enligt Tuborgh lämnar Arla en organisation som var uppdelad efter länder, till förmån för en organisation som delas upp efter funktioner.

Vad säger du då till svenska bönder som ser att den svenska chefen nu förlorar en plats i ledningen?

– För mig är det inte en fråga om nationaliteter i ledningen. Det här är en funktionalisering. Det handlar inte om att samla en massa människor på huvudkontoret i Danmark, tvärtom ser vi gärna att många resurser hamnar nära konsumenterna.

Peder Tuborgh kommenterar också den senaste veckans  uppmärksamhet efter Uppdrag gransknings nya reportage om Arla. 

– Det är vi alla djupt ledsna över. Det är vår egen analys som nu tyvärr kommit ut i media men jag tycker vår ledning och Henri de Sauvage hanterat detta särdeles professionellt.

Tuborgh förnekar bestämt att det skulle finnas ett samband mellan de svenska avslöjandena och det faktum att de Sauvage nu lämnar koncernledningen.

– Tvärtom. Henri hade möjlighet till en annan funktion i den nya ledningen men han valde själv att stanna i Sverige och Stockholm.

Vad hade han för valmöjlighet?

– Det är mellan Henri och mig.

Fakta: Kritik för flott representation

  • Arla har fått kritik för att det har slösats pengar på flott representation och privata inköp, uppgav Uppdrag granskning i veckan.
  • Chefer och tjänstemän har haft representation på dyra innekrogar och åkt taxi trots att leasingbilar finns.
  • Dessutom uppmärksammades flera inköp på företagskorten som, enligt SVT:s Uppdrag granskning, inte verkar ha någon koppling till verksamheten. Som exempel nämns en anställd som ser ut att ha gjort flera privata inköp på sitt företagskort – bland annat i mataffärer, i en klädbutik och på Systembolaget.
  • Redan när programmet började undersöka Arla Sveriges kostnader gick vd:n Henri de Sauvage Nolting ut i en debattartikel i Dagens Industri och medgav att pengar hade använts på ett oansvarigt sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.