Foto: TT

Nya budgeten – det här är redan känt

Uppdaterad
Publicerad

På måndag lämnar regeringen sin höstbudget för nästa år. Bland de förslag som redan är kända finns satsningar på jobb och klimat. Detta ska finansieras med bland annat höjd bensinskatt och minskat rot-avdrag.

Den första budgeten som S och MP-regeringen lade fram röstades ner i december förra året. Men den här gången är decemberöverenskommelsen på plats och enligt den kommer de borgerliga partierna att lägga ner sina röster och därmed kommer regeringen att få igenom sin budget.

Fokus i budgetpropositionen, som har förhandlats fram mellan regeringen och Vänsterpartiet, kommer att ligga på jobb, skola och klimat. Satsningarna finansieras med höjda skatter, bland annat på bensin. Totalt tänker regeringen höja skatter med över 30 miljarder kronor nästa år.

Höstbudgeten 2015

Här är några av de större förslagen:

Jobb och bostäder

Gång på gång har regeringen upprepat sitt jobbmål: Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. För att nå detta lanseras ett jobbpaket i kommande års budget. Bland annat innehåller paketet satsningar på bostadsbyggande, infrastruktur, stärkt export, vuxenutbildning och jobbmatchning. Totalt satsas 5,5 miljarder kronor på ökat bostadsbyggande.

Klimatet 

Nästa stora fokus i budgetpropositionen är klimatet. Regeringen säger sig vilja skicka tydliga signaler inför klimatmötet i Paris i december och satsar bland annat på investeringar i solceller samt en cykelstrategi som ska locka fler att välja cykeln. Stödet för investeringar i solceller ska upp till 225 miljoner nästa år, enligt regeringens förlag.

En del av de klimatåtgärder som regeringen hittills presenterat ingår i jobbpaketet som tidigare nämnts. Utöver de 2,3 miljarder som satsats på klimatet där så har regeringen dessutom lovat satsningar på 2,2 miljarder.

Regeringen föreslår 25 miljoner i stöd för lagring av egenproducerad el nästa år och 50 miljoner per år åren därefter. Dessutom föreslås en halv miljard per år fram till 2019 i klimatbistånd.

Kollektivtrafiken 

Kollektivtrafik på landsbygden får ett tillskott på 200 miljoner kronor nästa år. Under 2017 och 2018 höjs satsningen till 210 miljoner om året. Exakt vilka investeringar som ska göras har inte slagits fast av regeringen, tanken är att detta ska bestämmas i respektive län i samråd med Trafikverket.

Skola  och fritidshem

500 miljoner ska satsas på att rusta upp skolgårdar under 2016. Under året ska förskolor, skolor och fritidshem kunna söka pengarna för att rusta upp utemiljön vid landets skolgårdar, framförallt där mindre barn går.

250 miljoner satsas på landets fritidshem under 2016. Satsningen utökas sedan till 500 miljoner kronor per år.

Sänkt jobbskatteavdrag

Jobbskatteavdraget trappas av med 3 procent på den eventuella del av inkomsten som ligger över 50.000 kronor i månaden. Beroende på hur mycket man tjänar ger detta en skattehöjning på 300-2.200 kronor. 

Sänkt skatt för pensionärer

Personer över 65 år ska inte betala mer i skatt, på inkomster under 10.000 kronor i månaden, än de som är yngre och arbetar. Skatten sänks även för äldre med inkomster upp till 20.000 kronor i månaden. Sänkningen blir ungefär 170 kronor i månaden för en ensamstående garantipensionär och cirka 250 kronor i månaden för den som har en pension på 10.000 kronor i månaden.

Löneskatt för äldre

En särskild löneskatt på arbetsinkomster för äldre över 65 år införs, på 6,15 procent. Skattehöjningen beräknas ge 1,77 miljarder till statskassan.

Höjd bensinskatt

Regeringen vill höja skatter på bensin och diesel. Förslagen skulle höja priset vid pumpen nästa år med cirka 60 öre litern. Höjningarna ska dra in cirka 4 miljarder till statskassan nästa år.

Rut- och rot

Rutavdraget halveras till 25.000 kronor per person och år för alla under 65. Matlagning tas bort och bara enklare städning blir avdragsberättigat.

Avdraget för rot-tjänster ligger kvar på 50.000 kronor per person och år. Däremot minskas skattereduktionen från 50 procent till 30 procent. Förslaget beräknas öka skatteintäkterna med 5,6 miljarder kronor nästa år.

Arbetsgivaravgifter för unga

Den sänkning som tidigare funnits för arbetsgivaravgifter för unga under 26 år ska tas bort den 1 juni. Förslaget beräknas öka skatteintäkterna med cirka 0,4 miljarder nästa år.

Skatterabatt för gåvor tas bort

Skattereduktionen för gåvor på upp till 1.500 kronor till ideell verksamhet tas bort nästa år. Detta beräknas tillföra 0,25 miljarder kronor till statskassan nästa år. Däremot befrias ideella föreningar som säljer skänkta varor från skatt.

Subventionerad tandvård och medicin

Åldersgränsen för fri tandvård ska successivt höjas från 19 åt till 23 år. Förändringen genomförs i två steg där gränsen föreslås höjas till 21 år från och med 2017. Från och med 2018 avses gränsen höjas ytterligare, till 23 år. Alla under 18 år ska få statligt subventionerad medicin.

Regeringen föreslår också gratis mammografi. Från den 1 juli 2016 ska kvinnor mellan 40 och 74 år erbjudas gratis mammografi.

Fråga om budgeten

I måndagens Aktuellt möter socialdemokraternas Magdalena Andersson moderaternas Ulf Kristersson i en debatt om budgeten. Vad vill du fråga dem? Vi lyfter dina inspel i studion! Dela dina frågor genom #budgeten i sociala medier, eller ställ dem på vår Facebooksida Du kan också mejla din fråga till svtnyheter@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2015

Mer i ämnet