Nya regler för uppskov vid vinst

Uppdaterad
Publicerad

Ett förslag om nya regler som innebär att det går att göra uppskov med hur stor vinst som helst när man säljer sin bostad och köper en ny kommer från regeringen, skriver Dagens Nyheter.

Den 1 juni infördes amorteringskravet på lån över 50 procent av bostadens värde. Tanken med amorteringskravet är att det ska motverka svenskarnas ökande skulder. De nya reglerna, som regeringen inom kort väntas skicka vidare till riksdagen för beslut, gör att det går att undvika amorteringskravet, skriver tidningen.

Bolånen minskar när hela vinsten kan användas till det nya köpet, vilket gör att bostadens belåningsgrad minskar likt beloppet som ska amorteras. I vissa fall försvinner amorteringskravet helt.

En annan förändring är generösare regler för uppskov för dem som säljer en bostad med vinst och köper en billigare bostad. De nya reglerna motiverar regeringen med att de kommer att öka rörligheten på bostadsmarknaden.

Tanken är att beslutet om att tillfälligt avskaffa uppskovstaket ska röstas igenom i höst, skriver DN.

Fakta: Regler för uppskov

Taket för uppskovsbeloppet är nu 1.450.000 kronor per bostad. Skatten på vinsten är 22 procent och man kan som mest skjuta upp en skatt på 319.000 kronor.

Regeringen vill ta bort taket för uppskovet under fyra år. Förändringen ska gälla från den 21 juni 2016 till den 30 juni 2020. De som fått uppskov under perioden får ha kvar dem även efter 2020.

Uppskovsreglerna ska också bli generösare för dem som byter till en billigare bostad. Regeringen vill återinföra kvoteringsregeln, som gällde fram till 2008, permanent.

Med kvoteringsregeln bestäms uppskovet av hur mycket den nya bostaden kostar i förhållande till den som sålts. Kostar den nya bostaden hälften så mycket som den gamla går det till exempel att få uppskov med halva vinsten.

Källa: DN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.