Ökad mobiltrafik lyft för Ericsson

Publicerad

Ericsson slog förväntningarna med sin delårsrapport för andra kvartalet. Draghjälp kom från operatörer som ökar kapaciteten i sina mobilnät.

Nu laddar telekomtillverkaren upp för en höst med flera stora nätverksorder, bland annat i Japan och Kina.

Det var oväntat många operatörer som under andra kvartalet köpte nya mjukvaror och kapacitetsförbättringar av Ericsson, särskilt mot slutet. Denna typ av affärer har högre lönsamhet än reguljära nätverksorder, vilket innebär att vinsten för den Kista-baserade telekomtillverkaren slog förväntningarna på marknaden.

– Vi är i en kapacitetscykel just nu, säger vd Hans Vestberg till TT.

Lagom till VM

Börsreaktionen blev kraftigt positiv. Ericssons B-aktie, som fallit tidigare i sommar, lyfte med över åtta procent till en nivå nära årshögsta.

– Jag tycker definitivt, med tanke på resultatavvikelsen, att en ordentligt positiv kursreaktion är motiverad, säger Lars Söderfjell, analytiker på Ålandsbanken.

Operatörernas rusch efter mer kapacitet tog fart lagom till att VM i Brasilien inleddes, vilket var en tilldragelse som satte ordentlig fart på datatrafiken i sociala nätverk som Twitter och Facebook, enligt Vestberg.

– Vi har haft ett fantastiskt utnyttjande av näten, säger han.

Stora nätverksorder

Vestberg summerar trafikrusningen i mobilnäten under VM till 26,7 terabyte, 48,5 miljoner bildsändningar och 4,5 miljoner mobilsamtal. Lyftet följer på en tolvmånadersperiod med en 65-procentig tillväxt i datatrafiken globalt.

Ericssons utsikter för resten av året präglas av stora nätverksorder i Kina och Japan, affärer som lyfter Ericssons intäkter men samtidigt sänker marginalerna.

Om intresset för kapacitetsökningar kan hålla i sig är svårt att sia om. Men klart är att bygget av nya nätverk borgar för att Ericsson ligger bra till när operatörerna vill bygga ut dessa nätverk i framtiden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.