Foto: TT

Oppositionen: Behövs större buffert i statsbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen är kritisk mot regeringens bild av svensk ekonomi och hävdar att det behövs en större buffert för framtida utmaningar – i stället för att låna pengar till reformer. ”Erfarenheten av finanskrisen är att det är viktigt att ha ordning och reda i finanserna”, säger Liberalernas Mats Persson.

Finansminister Magdalena Andersson (S) målade upp en ljus bild av Sveriges ekonomi vid onsdagens pressträff på Harpsund.

Totalt räknar regeringen med reformer på 24 miljarder kronor nästa år, men samtidigt finns ett underskott i statsfinanserna vilket innebär att regeringen lånar till satsningarna.

Höstbudgeten 2016

Både Centerpartiet och Liberalerna hävdar att de kommer att lägga fram stramare skuggbudgetar.

Orealistisk bild

Centerpartiet anser att regeringen har en orealistisk bild av ekonomin, med tanke på de stora strukturproblem som finns.

– Vi har tudelningen av arbetsmarknaden, ett stigande antal sjukskrivna och stora problem för flyktingar att komma in på arbetsmarknaden. Det allvarligaste är tudelningen mellan utlandsfödda och inrikesfödda, arbetslösa och de som har jobb samt hög- och lågutbildade, säger Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl till SVT Nyheter.

Han menar att det inte går att säga att ekonomin har förbättrats när sjuktalen fortsätter att öka och man har ett underskott i statsfinanserna på toppen av en högkonjunktur.

– Det är också allvarligt att hon inte har en konkret politik för utanförskapet och tvärtom höjer skatten på jobb.

Saknas riktiga jobb

Även Liberalerna vill se en stramare budget med en större buffert för sämre tider. Partiets ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson menar att regeringen satsar på ofinansierade bidragshöjningar i stället för att försöka skapa riktiga jobb.

– Erfarenheten av finanskrisen är att det är viktigt att ha ordning och reda i finanserna. Nu överger Magdalena Andersson principen om att finansiera krona för krona. Sverige är mitt i en högkonjunktur, men det saknas en strategi för att bryta bidragsberoendet och göra så att nyanlända kommer in på arbetsmarknaden, säger han.

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson tycker att ”det är konstigt att Magdalena Andersson låter så nöjd och belåten”.

– Jag tror inte att det rimmar med hur många människor upplever de problem vi har i dag, med utanförskap, brinnande bilar och dåliga skolresultat. För det andra är det inte bra att regeringen mitt i en högkonjunktur lånar till nya utgifter och ökar underskotten nästa år och hela mandatperioden, säger han.

Ger oppositionen rätt

Oppositionen får rätt av Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, som anser att man borde strama åt finanspolitiken redan nu.

– Det är nu som vi har ett väldigt bra konjunkturläge. Det brukar alltid bli så att man räknar med att det ska bli bra längre fram, men förr eller senare kommer det en konjunkturnedgång, då är det bra att gå in i den med starkare offentliga finanser, säger han.

Kvar att göra

Vänsterpartiet påpekar att det finns mycket att göra för arbetslösa och långtidssjukskrivna.

– Det är positivt att sysselsättningen ökar och att arbetslösheten sjunker. Det underlättar för att kunna genomföra bra reformer. Men det är också viktigt att komma ihåg att även om de ekonomiska prognoserna är positiva är bilden tudelad. Många människor hamnar efter och det finns mycket att göra för till exempel långtidssjukskrivna och arbetslösa, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet till TT.

SVT Nyheter har sökt Sverigedemokraterna utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2016

Mer i ämnet