Magdalena Andersson (S), finansminister och Ulf Kristersson (M), ekonomisk-politisk talesperson Foto: SVT

Het debatt om budgeten i Aktuellt

Uppdaterad
Publicerad

Det hettade till när finansminister Magdalena Andersson och moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson debatterade regeringens budget i kvällens Aktuellt.

Först ut i Aktuellt-debatten var jobbfrågan.

Regeringen vill få ut fler nyanlända på arbetsmarknaden genom mer pengar till svenskundervisning och fler yrkesutbildningar. Ett förslag som Ulf Kristersson inte ger mycket för.

Höstbudgeten 2016

– Regeringen satsar alla kort på en sak: Det ska vara utbildning för människor. Men faktum är att vi har 200.000 människor som kommer till Sverige som är 35 år eller äldre och som inte ens har gymnasieutbildning, säger han.

– Sträckan ut på arbetsmarknaden måste kortas. Alla kan inte först skaffa sig en gymnasieutbildning och sen en yrkesutbildning. Vi måste göra det lättare att komma in och få sitt allra första arbete, fortsatte Ulf Kristersson som hellre skulle se att man i stället gör det billigare att anställa.

Magdalena Andersson bemötte kritiken:

– Ulf Kristersson har helt rätt i att man inte bara kan satsa på utbildning, och det gör vi inte. Vi gör det billigare att anställa människor som står långt från arbetsmarknaden. Med den omläggning vi gör på nystartsjobben gör vi det som Ulf Kristersson vill att vi ska göra, men ändå är han inte nöjd, säger Magdalena Andersson.

Strid om rut

Ulf Kristersson angrep även regeringens minskning av ersättningen för rut-avdragen. Enligt Kristersson är det en bransch där många jobbmöjligheter finns, men som regeringen nu ändrar förutsättningarna för genom att halvera ersättningstaket.

– Titta på hur den branschen utvecklas, den ökade varje år men nu stagnerar den för att folk inte vågar starta företag, vågar inte anställa för de vet att regeringen egentligen är emot den här sortens jobb, säger Ulf Kristersson.

Men Magdalena Andersson slog tillbaka.

– Om man tittar på hela året fram till augusti 2016, så betalade vi ut mer i rut-avdrag än vi gjort någonsin tidigare, så det är inte korrekt och det säger något om hur svaga kritikpunkter du har på regeringens politik, sade Magdalena Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2016

Mer i ämnet