Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur mycket påverkar EU en vanlig dag? Följ med SVT:s reporter en dag på jobbet. Foto: Tilda Lindén/SVT

Så påverkar EU en vanlig dag

Uppdaterad
Publicerad

Hur mycket påverkar EU vår vardag? Följ med SVT:s reporter en vanlig dag på jobbet.

Lagarna och direktiven från EU ligger till grund för en stor del av lagarna vi har i Sverige, och påverkar vardagen på många plan. Enligt en publikation från Svenska Institutet för Europapolitiska studier, Sieps, handlar det ungefär om 10 till 30 procent av all den svenska lagstiftningen.

– EU påverkar nog vardagen mer än vad de flesta tror, säger Anna Södersten, forskare i juridik vid Sieps.

EU-val 2024

Så fungerar det

Reglerna kommer in i den svenska lagstiftningen på flera sätt. När det handlar om direktiv finns mål som medlemsländerna måste uppnå, men de får själv göra nationella anpassningar. Förordningar gäller däremot direkt i alla EU-länder, och tillämpas på samma sätt överallt.

Om ett land inte följer de regelverk som EU bestämt kan kommissionen begära en bötessumma – men det är oftast en sista utväg.

I Sverige blev det hösten 2021 uppmärksammat att arbetspassen i vissa branscher bryter mot reglerna för dygnsvila inom EU, som säger att man ska ha minst 11 timmars vila per dygn.

EU-kommissionen krävde att Sverige omedelbart skulle vidta åtgärder. Efter förhandlingar började nya regler gälla 2023, och ärendet lades ner utan att gå till domstol.

Det är inte bara arbetstiden som EU påverkar i vår vardag – följ med SVT:s reporter under en dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet