Foto: TT/SVT

Pfizer bekräftar bud på Astra Zeneca

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska Pfizer har lagt ett bud på Astra Zeneca. Affären skulle bli en av de största hittills i läkemedelsbranschen, men Astra Zeneca har förkastat budet.

Enligt flera medier låg budet på drygt 660 miljarder kronor.

Pfizer bekräftar att läkemedelsjätten i januari i år kom med ett preliminärt, icke-bindande bud till Astra Zenecas styrelse rörande ett möjligt bud om samgående. Astra Zeneca valde dock att inte gå vidare med förhandlingarna, skriver Pfizer i ett pressmeddelande.

Astra Zeneca säljs

– Det stämmer att det las ett bud tidigare i år. Jag vill inte kommentera storleken, men styrelsen kom fram till att det avsevärt undervärderade Astra Zeneca och våra framtidsutsikter, säger Astra Zenecas presschef Jacob Lund till SVT Nyheter.

I ett pressmeddelande bekräftar styrelsen också att Pfizer den 26 april tog ny kontakt med Astra Zeneca för att förnya diskussionerna, men att de avvisades. Styrelsen i Astra Zeneca råder också aktieägarna att sitta still i båten, och bedömer att det inte är säkert att det alls kommer att läggas något ytterligare bud.

”Aktieägarna rekommenderas starkt att inte agera”, skriver styrelsen i pressmeddelandet.

Aktiespararna: Sitt still i båten

Cirka 13 procent av Astra Zeneca ägs i dag av svenskar eller svenska institutioner. Totalt har omkring 102.000 svenskar aktier i bolaget och intresseorganisationen Aktiespararnas vd, Carl Rosén, rekommenderar dem att i nuläget sitta still i båten och avvakta den fortsatta utvecklingen.

Eftersom inget konkret nytt bud ligger på bordet har man inte analysen klar för sig ännu.

– Men i grunden är vi skeptiska till storfusioner i läkemedelsbranschen. Spåren efter tidigare jättefusioner i branschen förskräcker. Det krävs mycket för att bevisa att detta är bra för aktieägarna, säger Carl Rosén.

”Vinsterna är på ett sluttande plan”

– Astra och hela läkemedelsbranschen tjänar fortfarande otroliga pengar. Men det är på ett sluttande plan, eftersom patent håller på att gå ut och bolagen anser att det är för dyrbart att forska fram nya läkemedel, säger SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet.

– Sättet att hålla uppe vinsterna är att spara, och det gör man lättast genom att slå sig ihop med andra bolag. Alla läkemedelsföretag är stressade för att de vill befinna sig på toppen av den här vågen av affärer. När någon sätter igång måste alla göra det.

Inga kommentarer från svenska ägarna

– Vi har noterat det Pfizer har sagt. Det föranleder inga nya kommentarer i nuläget, säger Stefan Stern, informationsdirektör på Investor.

Familjen Wallenbergs maktbolag är den största svenska ägaren i Astra Zeneca med cirka 4 procent av aktierna i bolaget.

Nyhet även för Unionen

– Vi har ingen ytterligare information om det här. Företaget har bara meddelat att man mottagit budet från Pfizer, säger Mikael Hansson, Unionens ordförande i Mölndal.

Där jobbar drygt 2.000 anställda varav omkring 700 är medlemmar i Unionen.

– Uppgifterna är helt nya för oss och jag har inte hunnit smälta det ännu. Därför är det svårt att göra en bedömning, säger Mikael Hansson, men det blir säkerligen diskussioner om det här framgent beroende på vad företaget svarar.

Något informationsmöte med personalen om Pfizer-närmandet tycks inte vara planerat.

Från Saco-håll är hållningen avvaktande.

– Vi kan inte göra några kommentarer ännu utan får avvakta tills företaget återkommer, säger Martin Lindsjö, ordförande för Saco-facket i Mölndal.

IF Metall-ordförande vill se garantier

IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe är tveksam till Pfizers bud på Astra Zeneca. Han ifrågasätter bland annat om samordningsvinsterna är så stora som många hoppas på.

”De senaste 10-15 åren har läkemedelsindustrin ägnat sig åt sammanslagningar, det har gett få om ens några synergieffekter”, skriver Ferbe i ett pressmeddelande.

Han vill även se garantier för att forskning och produktion stannar i Mölndal och Södertälje.

”Astra Zeneca är en grundläggande del i svensk life-science-industri. Det får vi absolut inte tappa med ett uppköp”, skriver Ferbe.

Världens största läkemedelsbolag

  • Pfizer är världens största läkemedelsbolag sett till omsättningen som i fjol uppgick till motsvarande 340 miljarder kronor. Bolaget har över 90.000 anställda i 150 länder.
  • 2003 köpte Pfizer ett annat svenskt läkemedelsbolag, Pharmacia, som då hade drygt 5.000 anställda i Sverige och cirka 59.000 globalt.
  • I dag har Pfizer endast en liten del av sin verksamhet kvar i Sverige. Efter att ha slagit igen en fabrik i fjol har man i dag en kvar i Strängnäs och totalt sysselsätter bolaget cirka 500 personer i Sverige.
  • Astra Zeneca har i dag 51.500 anställda globalt, varav cirka 5.900 i Sverige.

Källa: Astra Zeneca, Pfizer

Bakgrund: 100-åringen som försvann

Läkemedelsföretaget Astra grundades 1913 i samband med att Sverige började tillåta fabriksmässig tillverkning av medicin. Syftet var att konkurrera med de tyska och schweiziska företag som dominerade den svenska marknaden.

Starten gick fint, första världskriget innebar ett stopp för de utländska leveranserna. Men efter freden vände utvecklingen ner och efter diverse turer där bolaget var i det närmaste bankrutt, gick staten in och räddade Astra. Syftet från S-regeringen vara att Astra skulle ingå i ett statligt läkemedelsmonopol.

Men projektet var omstritt och bolaget hamnade åter i privata händer. I konsortiet som tog över Astra ingick bland andra Jacob Wallenberg och därmed togs det första steget mot att Astra hamnade i Wallenbergsfären.

I början av 1930-talet inledde Astra egen forskning. Bolaget blomstrade och växte kraftigt under de kommande decennierna. En av de stora succéerna var lokalbedövningsmedlet Xylocain. En mer sentida framgång är magsårspreparatet Losec som lanserades 1988 och som under slutet av 90-talet var världens mest sålda läkemedel.

En tung motgång för Astra var att man hade den svenska licensen på Neurosedyn, ett sömnmedel som orsakade svåra missbildningar. Ett hundratal barn föddes i Sverige med deformerade armar och ben. Totalt har Astra avsatt 150 miljoner kronor till offren.

När det i slutet av 1998 blev känt att ett samgående planerades med brittiska Zeneca fick nyheten närmast nationalekonomisk betydelse. Pessimisterna har åtminstone delvis fått rätt. Det svenska inflytandet har minskat och de senaste åren har den svenska verksamheten krympt kraftigt.

I januari i år hade bolaget 5.900 anställda i Sverige.

Källa: Läkemedelsvärlden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Astra Zeneca säljs

Mer i ämnet