Astra Zeneca nobbar Pfizers slutbud

Uppdaterad
Publicerad

Astra Zeneca avvisar den amerikanska läkemedelsjätten Pfizers slutbud på 765 miljarder kronor.

Styrelsen anser inte att Pfizers slutbud speglar bolagets värde som ett självständigt forskningslett företag, och att förslaget skulle innebära risker och osäkerhet för aktieägarna, skriver Astra Zeneca i ett pressmeddelande.

Leif Johansson, ordförande i Astra Zenecas styrelse, skriver i en kommentar att för att budet skulle vara acceptabelt hade det behövt vara tio procent högre än fredagens bud på 53:50 pund, något han och bolagets vd framfört till Pfizers ledning under diskussioner i helgen.

Pfizers slutbud är bara en mindre förbättring jämfört med i fredags, konstaterar Johansson, och når därmed inte upp till styrelsens syn på Astra Zenecas värde.

Var ett slutbud

Pfizer har tidigare sagt i ett uttalande att det är ett slutbud och att bolaget inte tänker rikta något erbjudande direkt till aktieägarna, utan bara vill slutföra affären med ett ja från Astra Zenecas styrelse, rapporterar Reuters.

Det nya budet låg på 606 kronor per aktie – 55 kronor högre än det tidigare budet. Bolaget höjde också andelen kontanter i budet till 45 procent.

Pfizers tidigare bud, på 694 miljarder kronor, avvisades efter bara några timmar av Astra Zenecas styrelse, som ansåg att det var för lågt.

”Tror inte styrelsen är beredd”

Pfizers vd Ian Read uttryckte i ett uttalande på söndagskvällen frustration över Astra Zenecas ovilja att ge sig in i förhandlingar:

– Efter samtal med Astra Zeneca tidigare i dag så tror vi inte att styrelsen för närvarande är beredd att rekommendera en uppgörelse till ett rimligt pris, sa Read. Han tillade att Pfizer fortfarande är redo att samtala och men att ”tiden håller på att rinna ut”.

Många politiker och forskare är motståndare till Pfizers försök att ta över Astra Zeneca, av rädsla för att det ska kosta arbetstillfällen och inverka menligt på forskningen.

Facket: Glädjande

Eva Cederwall Finn, Unionens fackordförande på Astra Zeneca i Södertälje, är glad att företaget tackar nej.

– Jag är jätteglad att företaget vidhåller att man tror på en egen framtid och tackar nej till budet.

Pfizer behöver Astra mer än vad Astra behöver Pfizer. Därför är Astras avvisande inte överraskande, säger Johan Unnérus, hälsovårdsanalytiker vid Swedbank.

– Den industriella logiken och de sista affärerna talar för Astras del. De har ju en klart uttalad strategi där de går bort från ”Big Pharma” och mot en mer nischad del, vilket de också har gjort.

Hur ser Astras framtid ut, utan Pfizer?

– Astra behöver inte Pfizer. Däremot behöver Pfizer Astra, inte minst för att exportera sina skatter.

Lööf och Borg välkomnar

Näringsminister Annie Lööf (C) välkomnar styrelsens nej till Pfizer.

– Regeringen har ju backat upp Astras tidigare nej till de indikativa buden och stöttar givetvis ett nej även till det slutgiltiga budet. Nu återstår att se vad som händer under veckan. Men Pfizer har sagt att det här var ett slutbud.

Även Borg stödjer styrelsens nej.

– Trots de budnivåer som nu diskuteras bör Astra Zenecas aktieägare vara försiktiga med budet, säger finansminister Anders Borg (M) och hänvisar till att Astra har mycket på gång i fråga om nya läkemedel.

Astra Zeneca-aktien rasade drygt 10 procent efter beskedet.

Flera aktieägare missnöjda

Flera stora aktieägare är missnöjda efter att styrelsen återigen avvisat Pfizer, skriver Reuters.

– Vi är extremt missnöjda med hur saker har utvecklats inom Astra i dag, säger en fondchef vid en av de största tio investerarna i Astra Zeneca till Reuters.

– Vi tycker inte att Astras ledning har gjort ett bra jobb för aktieägarnas räkning. Vi hade redan vädjat till Astra att diskutera saken med Pfizer, tillägger fondchefen, som vill vara anonym.

Men Anne Richards, investeringschef vid Aberdeen Asset Management, en ledande investerare i Astra Zeneca, tror att Pfizer skulle ha råd att erbjuda mer än 55 pund per aktie.

– Jag tycker att det är ett bra pris som ligger på bordet för närvarande men de kan förmodligen göra bättre än så, säger hon till BBC, enligt Reuters.

Lättnad i Mölndal

På Astra Zenecas anläggning i Mölndal utanför Göteborg var måndagens besked ett välkommet sådant, efter en oviss tid.

– Det är en väldig lättnad skulle jag säga, det är många som varit oroliga. Stämningen var på topp när vi fick beskedet, det var nästan så att vi ville öppna champagne, säger Bergur Stefansson, som arbetar på Clinical Development-avdelningen.

– Det har funnits en underliggande oro för framtiden. Men vi har jobbat på som vanligt, det har inte påverkat jobbet.

Även kollegan Anna Collén, på Discovery Sciences, vittnar om en viss lättnad.

– Givetvis diskuterar ju folk detta, det är ju självklart, säger hon.

– Vi är vana vid tuffa år, men det är väl också lite för att vi gått igenom de här tuffa åren som vi nu är så attraktiva. Vi har vänt en nedgång till något positivt. Pfizer väljer ju inte vem som helst att köpa upp. Vi är väldigt stolta över Astra Zeneca och det vi gör här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.