Foto: TT

Regeringen mildrar kritiserat flyktingförslag

Uppdaterad
Publicerad

Tillfälliga uppehållstillstånd förlängs och i vissa fall kan de permanentas. Så mildrar regeringen sitt första hårt kritiserade flyktingförslag. ”Vi måste leva upp till internationella konventioner”, säger migrationsminister Morgan Johansson.

Regeringen presenterade på onsdagen sitt nya lagförslag om flyktingmottagandet. Migrationsminister Morgan Johansson uppger att arbetet har varit juridiskt komplicerat, skett under tidspress och inneburit etiska dilemman.

– Det har varit den svåraste uppgift jag har haft på mitt bord under de nästan 20 år jag varit politiker på den här nivån, säger han enligt TT.

Den svenska flyktinglagstiftningen kommer att anpassas till EU:s miniminivå de kommande tre åren. En nödvändighet menar Johansson, eftersom Sverige inte klarar av att ta emot lika många asylsökande som förra året.

– Kommer det att komma 140.000 under detta halvår, som är Migrationsverkets högsta prognos, kommer boendena att ta slut till sommaren, säger han.

Tillfälliga uppehållstillstånd

Förslaget innebär tidsbegränsade uppehållstillstånd, begränsad rätt till anhöriginvandring och skärpta försörjningskrav.

Ensamkommande barn och barnfamiljer som sökt asyl senast den 24 november 2015 undantas från den nya tillfälliga lagen. Vuxna utan barn som har sökt asyl senast den 24 november har samma rätt till anhöriginvandring som alla flyktingar.

Flyktingförslaget är inte lika hårt som det första som presenterades i november förra året. När det förslaget var ute på remiss fick det massiv kritik från flera instanser, bland annat från Rädda Barnen och Advokatsamfundet, som ansåg att regeringen bröt mot FN:s barnkonvention. Därför har regeringen beslutat att göra vissa förändringar.

Omfattas av socialförsäkringen

Tillfälliga uppehållstillstånd förlängs till 13 månader, så att de berörda omfattas av socialförsäkringsförmåner i Sverige.

Personer under 25 år kommer bara att få permanent uppehållstillstånd vid försörjning om de har fullgjort en gymnasieutbildning eller motsvarande. Det gör regeringen för att flyktingarna ska vilja utbilda sig och inte bara skaffa ett jobb för att få permanent uppehållstillstånd. Annars är man rädd för att ungdomar ska hoppa av skolan och söka jobb.

– Vi ska inte ha en situation att vi driver ut 16–17-åringar i barnarbete, de ska sitta i skolbänken.

Dessutom ska en möjlighet för anhöriginvandring och för barn att få permanent uppehållstillstånd införas i vissa särskilda fall. Det blir en ventil för anhöriginvandring för alternativt skyddsbehövande, vilket betyder att de kan få sina fall prövade i vissa fall. Det blir också en möjlighet för barn att få permanent uppehållstillstånd i vissa särskilda undantagsfall, till exempel barn med varaktiga hälsoproblem.

Leva upp till konventioner

Enligt Johansson ligger huvudinriktningen från det tidigare förslaget fast i lagrådsremissen. Han uppger att förändringarna handlar om justeringar efter remissinstansernas kritik.

– Vi måste leva upp till internationella konventioner, särskilt Europakonventionen, säger han enligt TT.

Lagen gäller i tre år och föreslås träda i kraft den 20 juli.

Se hela presskonferensen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.