Regeringen lovar sjuklönebesked

Uppdaterad
Publicerad

LO och Svenskt Näringsliv (SN) är överens om ett motbud till regeringens hårt kritiserade förslag om att låta arbetsgivarna betala mer av kostnaderna för långtidssjukskrivna. Socialförsäkringsministern lovar besked ”inom de närmsta dagarna”.

– Jag tycker att det ser bra ut, säger ministern, Annika Strandhäll (S) och tillägger att hennes departement och finansdepartementet nu snabbt ska analysera det som nu både facken och arbetsgivarna på den privata såväl som den kommunala och statliga sidan har levererat.

Hon säger att ”det väger tungt” att parterna har lyckats ta fram gemensamma förslag.

– Det här är ett första steg i rätt riktning och det är bättre än regeringens förslag, säger Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare, till TT.

Arbeta vidare

Han beskriver det som LO och arbetsgivarna genom SN nu är överens om som en avsiktsförklaring. Båda sidor ska arbeta vidare med att fylla den med mer konkret innehåll, men förhoppningen är att det ska få regeringen att hejda sig ett slag.

Parterna ska utöka det förebyggande arbetet och vill också stärka företagshälsovården, enligt Torbjörn Johansson.

– Att stärka företagshälsovården är viktigt för LO, säger han.

Regeringens roll blir då, enligt honom, att låta en redan existerande myndighet att ta ansvar för företagshälsovården eller att inrätta en helt ny myndighet som får sköta den uppgiften.

I förra veckan levererade kommunernas och landstingens språkrör SKL och dess fackliga motparter en åtgärdsplan för att minska sjukskrivningar och ohälsa på sina arbetsplatser.

Minska kostnader

När socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) lade fram sitt förslag i våras, där arbetsgivarna skulle få stå för en fjärdedel av sjuklönen efter 90 dagars sjukskrivning, sade hon att regeringen kan lägga det åt sidan om fack och arbetsgivare själva presenterar trovärdiga förslag som kan leda till att ökningen av sjukskrivningarna och kostnaderna för dem minskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.