Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) förväntar sig att bankerna sänker boräntorna efter Riksbankens besked. Foto: TT/Montage

Rekordsänkning – men storbankerna rör inte räntan

Uppdaterad
Publicerad

Varken SEB, Swedbank, Nordea, Handelsbanken eller SBAB kommer att röra räntan i dag, efter Riksbankens besked om att styrräntan sänks från 0,25 procent till 0 procent.

För att få upp inflationen och få stigande priser så meddelade Riksbanken i dag att det blir nollränta till mitten av 2016. Det är den lägsta ränta vi haft i Sverige.

Men än har inte storbankerna, SEB, Swedbank, Nordea, Handelsbanken och SBAB, beslutat om någon sänkt ränta.

Räntan sänks till 0 procent

”Avvaktar och ser vad som händer”

– Tidigare sänkte de direkt och tävlade med räntor, numera är de alltid långsamma. Det kan bidra till att förtroendet för bankerna ryker, säger SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet.

SBAB kommer att fatta ett beslut om räntan i morgon, men SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken kan inte säga när de kommer att fatta beslut.

– Vi avvaktar och ser vad som händer med marknadsräntorna, säger Bengt Carlsson, informatör på Handelsbanken.

”Bankerna kommer att öka sina marginaler”

Villaägarnas riksförbund tror inte att sänkningen kommer att innebära någon större påverkan på hushållen. Istället kommer bankerna att dra nytta av sänkningen och öka sina vinstmarginaler – en trend som hängt i sedan finanskrisen, skriver de i ett pressmeddelande.

– Stora delar av riksbankens räntesänkningar har gått till bankernas vinster snarare än till hushållen. Därmed går syftet med räntesänkningen, att stimulera hushållens konsumtion, delvis förlorad, säger Daniel Liljeberg, chefekonom på Villaägarnas Riksförbund.

Enligt SVT:s Peter Rawet kommer bankerna enligt beräkningar att i år göra en sammanlagd vinst på 105 miljarder kronor.

Per Bolund tror på effekt på boräntorna

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) förväntar sig dock att bankerna nu kommer att se till att räntesänkningen ger avtryck på boräntorna.

– Tidigare har det varit så att när Riksbanken sänkt räntan så kommer det successivt ner till bankerna och sedan till bankernas kunder. Och det utgår jag från att det kommer ske den här gången också. Det är också viktigt att alla vi som är bankkunder även är aktiva och försöker få bästa möjliga villkor från våra banker, säger Bolund till SVT.

”Positivt för landets hyresgäster”

När Riksbanken nu ytterligare sänker räntan blir hyresgästerna de stora förlorarna, menar flera experter. Men på Hyresgästföreningen håller man inte med om den slutsatsen.

– Det håller jag inte riktigt med om. Vi hoppas och tror att det här får positiva effekter. Vi kommer att trycka på i förhandlingarna att det här också kommer att komma hyresgästerna till godo, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Men man förväntar sig inte några effekter på kort sikt eftersom att det tar längre tid för den låga räntan att slå igenom för företagen.

Amortingskrav – ”för lite, för sent”

Bankföreningen har föreslagit att lån ska amorteras ner till 50 procent, vilket är ett initiativ som Bolund välkomnar.

– Det är för tidigt att säga om det är en tillräcklig åtgärd, det är ett initiativ som kommer att tas med i den vidare processen, säger Bolund.

Riksbankschefen Stefan Ingves anser dock att amorteringskravet är för tandlöst.

– Det synes vara litet och väldigt sent, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Räntan sänks till 0 procent

Mer i ämnet