Foto: TT

Robur säger ja till omstritt Scaniabud

Uppdaterad
Publicerad

Swedbank Robur säger ja till Volkswagens bud på 200 kronor per aktie på Scania, vilket gör det troligt att budet går igenom.

Swedbank Robur skriver i ett pressmeddelande att man noga beaktat de slutsatser som den oberoende kommittén kommit fram till men man finner ändå erbjudandet skäligt. Swedbank Robur har 1,9 procent av aktierna i Scania.

Därmed talar mycket för att VW får igenom sitt bud.

Scania-aktien steg över 8 procent direkt när handeln inleddes på Stockholmsbörsen.

”Skäligt bud”

– Vi anser att budet är skäligt. Vi har beaktat de antaganden och slutsatser som den oberoende kommittén i Scanias styrelse kommit fram till, men vi finner budet skäligt med tanke på det långa tidsperspektivet man har när man ska realisera det här värdet, och det begränsade handlingsutrymme en liten minoritetsägare har gentemot en dominerande huvudägare, säger Marianne Nilsson, chef för ägarstyrning vid Swedbank Robur.

– Det har inte varit ett enkelt beslut. Vi gör som aktieägare en egen analys utifrån våra andelsägares bästa och därav vår slutsats. Varje ägare får göra sin bedömning, säger hon.

Samarbetet med huvudägaren i Scania har inte fungerat väl, och det har varit en viktig faktor i beslutet.

– Vi har fått dåligt gehör för minoritetens önskemål. Prognosen för ett gott samarbete framöver mot bakgrund av det är inte god, säger Marianne Nilsson.

Även Tredje AP-fonden har nu tackat ja till Volkswagens bud på Scania.

”Tredje AP-fonden har analyserat budet och anser att erbjudandet är skäligt. Samtidigt bedöms alternativet, att fortsätta vara en minoritetsägare med begränsat inflytande, inte som långsiktigt hållbart”, skriver man i ett pressmeddelande.

Tredje AP-fonden äger 2 300 A-aktier och 2 586 644 B-aktier i Scania, vilket motsvarar 0,32 procent av kapitalet och 0,06 procent av rösterna i bolaget, enligt pressmeddelandet.

Fler har tackat nej

Budtiden på Scania går ut på fredagen. Fler innehavare har tidigare tackat nej till budet med motiveringen att budet inte avspeglar Scanias långsiktiga fundamentala värde. Nej-sidan behöver dock 10 procent bakom sig för att kunna stoppa köpet. Den siffran blir nu med Roburs nej svårare att nå.

– Roburs ja ökar sannolikheten för att budet går igenom. Men det är fortfarande lite smålurigt, säger Hampus Engellau, analytiker på Handelsbanken Capital Markets.

Nu är det 5,7 procent av aktieägarna som öppet har sagt nej, och sedan brukar det kunna vara ett par procent av aktieägarna som inte gör någonting, bland annat för att de kanske inte vet att de äger aktier i Scania, enligt Engellau. Men sedan finns det bland annat utländska ägare, som JP Morgan Chase, som man inte vet hur de ställer sig till budet.

– Jag skulle absolut inte säga att det är en done deal, absolut inte. Jag skulle säga att det kanske är 50/50 att Volkswagen får in 90 procent tills på fredag. Annars kommer de säkerligen förlänga budet, säger han.

Deadline på fredag

På fredagseftermiddagen måste Volkswagen ha säkrat 90 procent av Scanias aktier för att affären ska gå i lås. Ett alternativ är annars att förlänga budperioden. Christine Ritz, chef för Volkswagenkoncernens investerarrelationer, säger att ett sådant beslut ännu inte har tagits.

– Jag vet att det spekuleras på marknaden om att vi kommer förlänga budperioden, men det beror helt på utfallet, säger Ritz till TT.

– I nuläget har inget beslut tagits om hur vi kommer att gå vidare. Först när vi vet utfallet kan vi anpassa vår strategi och vårt nästa steg, fortsätter hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.