Albin Ränner. Foto: TT

Aktiespararna: Även ordföranden bör lämna Swedbank

Uppdaterad
Publicerad

Intresseorganisationen Aktiespararna hör till de hårdaste kritikerna av Swedbankchefernas fastighetsaffärer. Albin Rännar, chef för marknadsövervakningen på Aktiespararna, menar att även ordförande Anders Sundström måste lämna banken.

– Det var nödvändigt att någonting skulle hända. Fastighetsaffärerna har varit väldigt olämpliga. Om man ser på det utifrån så ser det ut att vara så nära en muta som man kan komma, att bankens chefer har gjort affärer med bankens kunder, och haft miljonbelopp som har strömmat fram och tillbaka, säger han.

Märkligt beteende

– Sedan ställer vi oss frågande till om det här är det enda som behöver hända. Vi tycker att även Anders Sundström har betett sig märkligt i många avseenden.

Swedbank sparkar sin vd

Rännar syftar bland annat på Sundströms hantering av kritiken mot dotterbolaget Roburs fondförvaltning, som går ut på att vissa, påstått aktivt förvaltade fonder i själva verket är ”dolda indexfonder”. Han är även kritisk till Sundströms inblandning i SCA-härvan – han hör till de näringslivstoppar som åkte på jaktresor med SCA:s privatjet.

Bör ersättas med Norman

Aktiespararna menar att det pågår ett maktspel och att Sundströms bakgrund bland Swedbanks storägare gör honom att han betraktar banken som sin ägodel i stället för att ha kunderna och aktieägarna i fokus.

Nu uppmanar Albin Rännar aktieägarna i Swedbank att avsätta Sundström och ersätta honom med förre finansmarknadsminister Peter Norman.

– Ägarna borde ta sitt ansvar och storstäda banken under stämman i vår, säger Rännar till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank sparkar sin vd

Mer i ämnet